Visa alla (2)
Visa alla (2)

Attacken hyllas av jihadister

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tagit del av en hemlig grupp för svenska jihadister och deras anhängare på Facebook. Där hyllas attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. ”Nu får äckliga grisarna tänka en extra gång innan de får för sig att håna Allah och Hans profet”, skriver en av gruppens medlemmar i ett inlägg.

”Be Allah att mångdubbla sådana attentat och acceptera syskon som deltar i sådant.” Så lyder en av kommentarerna i den hemliga gruppen som SVT har fått tillgång till. Bland medlemmarna finns människor som krigat för jihadister i Syrien och Irak, i vissa fall är de fortfarande kvar där och delar med sig av bilder och videoklipp. 

Muslimska ledare världen över har fördömt dådet i Paris. Frankrikes muslimska råd, CFCM, kallar det för ”barbariskt”, lärosätet al-Azhar i Kairo som är ett av islams främsta tar avstånd från dådet och Turkiets utrikesminister säger att Turkiet fördömer alla former av terror, oavsett varifrån den kommer och vilka motiven är. Även Arabförbundet och Franska islamiska organisationers förbund, UOIF, som anses stå Muslimska brödraskapet nära, fördömde attacken.

”Guldvärd handling”

Att den allra största majoriteten av världens muslimer inte håller med om de extrema åsikter som framförs i den hemliga gruppen är något som gruppens medlemmar är medvetna om. En person förutsåg avståndstagandet som nu kommer från muslimer runt om i världen.

”Gör er redo på fredagskhutbah [predikan]där imamen kommer att tala i två timmar som fördömer denna guldvärda handling och som pratar om extremism och kärlek gentemot Allahs fiender.”

Gruppen som i dag har 430 medlemmar samlar människor med en extremt konservativ tolkning av islam där terrorgrupper som al-Qaida och Islamiska staten, IS, hyllas. I gruppen sprider individer med främst fejkade namn länkar från terrorgruppernas mediekanaler.

Gruppen osynlig för icke-medlemmar

Flera av de Charlie Hebdo-medarbetare som dödades i dagens attack hade avbildat islams profet. En annan i Facebook-gruppen som hyllar attacken i dag skriver:

”Dessa grisar blev skickade till Jahannam [helvetet], de hade varit med och ritat och spridit karikatyrbilden på profeten salla Allahu 'aleyhi wa sallam [välsignande fras eller fredshälsning].”

Tidigare samlade den i dag hemliga gruppen ännu fler medlemmar. Till en början var den bara sluten, vilket gjorde den sökbar på Facebook, men efter att den stängdes ner gjordes gruppen osynlig för icke-medlemmar. Nu krävs det att andra medlemmar lägger till en för att man ska kunna hitta gruppen.

Säkerhetspolisen vill inte gå in på vilken kännedom som de har om individerna i gruppen.

– Vi tittar på personer som har avsikt och förmåga att begå terrorbrott i Sverige och försöker motverka dem som har båda förmågorna, säger Fredrik Mildner, pressekreterare på Säkerhetspolisen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet