Det är fortfarande en stor polisiär och militär närvaro vid julmarknaden i Strasbourg. Foto: Patrick Hertzog

Attacken i Strasbourg: IS tar på sig dådet

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS kallar den man som misstänks ha dödat fyra personer på en julmarknad i Strasbourg tidigare i veckan för en av sina ”soldater”, och tar på sig dådet genom sin propagandakanal Amaq. Men enligt den franske jihadistexperten Wassim Nasr finns inget som tyder på att mannen fått någon konkret hjälp av terrorgruppen.

Enligt IS ska den misstänkta gärningsmannen ha genomfört attacken som svar på terrororganisationens uppmaning om att attackera medborgare i alla de länder som ingår i den koalition som bekämpar IS i Syrien och Irak.

IS har dock inte bistått med någon typ av bevisföring för att den misstänkte 29-åringen ska ha organiserats av eller ens haft någon kontakt med terrorgruppen.

Standardiserat utlåtande

Den franska jihadistexperten Wassim Nasr säger till nyhetskanalen France 24 att IS utlåtande är ett standardutlåtande som gruppen skickar ut i samband med den här typen av attacker. Och att gärningsmannen inte verkar ha haft någon direkt kontakt med terrorgruppen.

– Han verkar inte ha fått någon hjälp av IS när det gäller planering eller utförande. Till exempel var pistolen som han använde från 1892 alltså mer av en historisk klenod än ett vapen. Hade han fått hjälp av en IS-cell så skulle han enkelt ha få tag i automatvapen, säger Wassim Nasr till France 24.

Wassim Nasr menar dock att mycket pekar på att den misstänkte 29-åringen var en radikaliserad islamist och han påverkats av jihadistiska budskap och IS propaganda.

– Det satt ett fotografi på Usama bin Ladin på väggen i hans fängelsecell redan 2008. Och när han flydde från julmarknaden efter attacken ska han ha sagt till taxichauffören att han utfört dådet för sina bröder i Syriens skull, säger Wassim Nasr.

Radikaliserad i fängelse

Den misstänkte 29-åringen har dömts för ett 20-tal brott och har suttit i fängelse i flera omgångar. Enligt fransk media är det i dessa miljöer som han har radikaliserats. Något som den franska säkerhetstjänsten också noterat. Sedan en tid tillbaka fanns han därför på den franska polisens lista över misstänkta hot mot nationens säkerhet, ”Fiche S”.

Den misstänkte gärningsmannen sköts till döds under torsdagskvällen. Han hade då jagats av polis och militär under drygt två dygn och sköts ihjäl av polisen sedan han själv börjat skjuta, uppger poliskällor för Reuters.      

Hittills har fyra personer dött till följd av attentatet mot julmarknaden i Strasbourg i tisdags. Två av dem dödades direkt i skottlossningen och ytterligare två avled senare på sjukhus av sina skador. Ytterligare ett tiotal skadades under dådet och flera av de skadade vårdas fortfarande för livshotande skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.