Attackerad flykting blir tränare i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

En solskenshistoria mitt i tragedin: Den syriske flyktingen som fälldes med sin lille son av en ungersk fotograf har nu fått ett jobb i Spanien.

Det var en fotograf som arbetade på ett tv-bolag som står nära det extremistiska Jobbik-partiet som fällde Osama Abdul Mohsen. Händelsen inträffade när Osama med sin son i armarna försökte fly undan polisen nära gränsen mellan Serbien och Ungern och den väckte bestörtning i hela världen.

Men nu ska Mohsen få ett jobb som fotbollstränare i Spanien. Han kom till Spanien på onsdagen med sin son, sjuårige Saif. Där ska han tills vidare bo i en bostad som hör till fotbollsakademin Cenafe.

#flykt

Det var en arabisktalande man i München som förmedlade kontakten med det spanska fotbollsakademin.

– Tack Madrid, tack Spanien. Det här är väldigt viktigt för mitt liv. Jag är här, tack så mycket, sa Mohsen till den samlade pressen på flygplatsen.

Tränade framgångsrikt lag

En arabisktalande tränare följde med Mohsen på tåget. När han slutligen – efter intermezzot i Ungern – kom till Tyskland blev det känt att han själv var fotbollstränare. Han tränade ett framgångsrikt lag – Fotuwa – som ligger i Syriens första division.

Videon visades världen över och vållade enorm uppståndelse. Fotografen fick sparken från tv-bolaget N1TV, som alltså står nära ett flyktingfientligt parti.

Nu är målet att man ska finna en plats åt honom som tränare, säger Luis Miguel Pedraza vid Cenafe.

Även familjen ska komma

Han måste lära sig spanska, men viktigast är att han finner sig till rätta.

– Vi räcker honom handen som en humanitär gest. Sen ska vi leta efter något till honom.

Akademin ska även hjälpa Mohsen med ansökan om asyl. Man ska även hjälpa honom att få dit sin fru och två ytterligare söner, säger Cenafes president Miguel Angel Galán till sporttidningen As.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet