Åttahundra IS-kvinnor fångna i Syrien

Publicerad

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har intervjuat IS-kvinnor i fångläger i Syrien som vill återvända till sina hemländer. Men flera länder vill att före detta IS-medlemmar ska ställas inför rätta i Syrien och Irak.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har intervjuat IS-kvinnor i fångläger i Syrien som vill återvända till sina hemländer. Men flera länder vill att före detta IS-medlemmar ska ställas inför rätta i Syrien och Irak.

Hundratals utländska kvinnor som har gått med i IS har tillfångatagits av USA-stödd kurdisk milis i norra Syrien under de senaste månaderna, rapporterar tyska tidningen Die Welt. Många av dem har barn.

Die Welt har intervjuat Nadim Houry, som ansvarar för HRW:s rapportering om terrorism och antiterrorverksamhet. Houry har i sin tur besökt de kurdiska fånglägren.

– Omkring 800 IS-kvinnor med barn sitter i fyra läger. De kommer från omkring 40 länder. Det är kvinnor från Kanada, Frankrike, Storbritannien, Tunisien, Jemen, Turkiet, Australien och Tyskland, säger han.

Svårt för barnen

Kvinnorna och barnen hålls i särskilda fånglägerområden inom vilket de har en viss frihet, men de kan inte lämna området. De hålls separerade från de fängslade manliga IS-anhängarna.

Det finns inga indikationer på att den kurdiska milisen utsätter kvinnorna för systematisk tortyr, men några av kvinnorna beskriver att de har blivit slagna och förnedrade under förhör. Och de lever i ohygieniska förhållanden med sina nyfödda spädbarn, enligt Houry.

-De här kvinnorna är i en väldigt svår situation. För de små barnen framförallt så är omständigheterna inte bra på något sätt, säger Houry till Die Welt.

Han säger att kvinnorna vill återvända till sina hemländer även om det innebär att de ställs inför rätta.

-Vissa kvinnor vill åtminstone skicka hem sina barn. Barnen har inte begått några brott, de är offer för kriget och ofta deras radikaliserade föräldrar, säger Nadim Houry.

Förlorat mark

Kurderna har inget intresse av att hålla rättegång för kvinnorna och vill i stället skicka dem till deras hemländer, enligt Houry. Men än så länge är det bara Ryssland och Indonesien som har tagit emot IS-anhängare.

Andra länder som till exempel Frankrike, Storbritannien och Belgien har nekat. De hanterar just nu tusentals manliga jihadister som har fångats eller flytt från konflikten när IS har tappat mark de senaste två åren.

En irakisk domstol dömde i januari en tysk kvinna till döden genom hängning för medlemskap i IS. Det är den första domen i sitt slag mot en europeisk kvinna.

När den var som störst höll IS ett territorium som innefattade ungefär en tredjedel av Irak och nästan halva Syrien. Terrorrörelsen förlorade den självutropade huvudstaden al-Raqqa i oktober och håller nu bara några områden i Syrien, på gränsen till Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.