Demonstranter mot militärkuppen under en protest i Myanmars huvudstad Yangon i april 2021. Foto: TT

Aung San Suu Kyi döms till fem års fängelse för korruption

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i det militärstyrda Myanmar har dömt landets tidigare ledare Aung San Suu Kyi till fem års fängelse för korruption. Domen är den första i en lång rad mål mot den den tidigare ledaren som avsattes i en militärkupp i början av förra året.

Suu Kyi anklagades för att ha tagit emot guld och kontanter till ett sammanlagt värde av omkring 600 000 dollar som en muta från en tidigare toppolitiker.

Onsdagens dom var det första av elva pågående korruptionsmål som tillsammans kan ge fängelsestraff på nästan 190 år om hon befinns skyldig till samtliga, enligt CNN.

Nekar till brott

Aung San Suu Kyi har själv nekat till brott och beskrivit anklagelserna mot henne som ”absurda”.

Hennes anhängare och flera oberoende juridiska experter har beskrivit åtalen som ett försök att misskreditera Suu Kyi och legitimera militärens maktövertagande, skriver AP.

Suu Kyi avsattes i en militärkupp i februari 2021 efter anklagelser om valfusk. I juni samma år rapporterades att hon förts till en okänd plats där hon hålls i förvar. Hon har tidigare dömts till sex års fängelse men inte flyttats till ett fängelse, det är fortfarande oklart om hon kommer att föras till ett fängelse nu.

Fredspris och folkmord

Aung San Suu Kyis politiska karriär inleddes i slutet av 1980-talet då hon blev en förgrundsgestalt i studentprotester mot den dåvarande militärregeringen. I samma veva bildade hon partiet Nationella demokratiska förbundet men fängslades året efter bildandet och kom att tillbringa 15 av de följande 21 åren i husarrest.

1991 tilldelades hon Nobels fredspris för hennes icke-våldskamp för demokrati.

När armén tillät fria val 2015 vann Suu Kyis parti en jordskredsseger och hon utsågs till statskansler, en titel som ungefär motsvarar premiärminister och i praktiken innebar att hon blev regeringschef.

Hon har på senare år kritiserats hårt för sin delaktighet i förföljelserna av den muslimska folkgruppen rohingya. 

Flera rättighetsgrupper har beskrivit det militära våldet mot rohingyer som folkmord. Suu Kyi, som ledde regeringen under de värsta våldsamheterna, har flera gånger tagit armén i försvar vilket kraftigt skadat hennes rykte utomlands. Hon är dock fortfarande mycket populär i hemlandet, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.