Foto: TT

Auschwitz bokhållare erkänner moralisk skuld

Uppdaterad
Publicerad

Han skulle ta hand om fångarnas bagage när de kom till dödsfabriken Auschwitz-Birkenau. Sedan skulle han leta reda på pengar i väskorna och skicka dem till SS i Berlin. Oskar Gröning kallas därför för Auschwitz bokhållare.

Idag är han 93 år och gick med sin rollator, stödd av sina advokater, in i rättssalen i Lüneburg för att ställas inför rätta för medhjälp till mord på 300.000 människor.

När rättegången inleddes på tisdagen sade han:

– För mig står det utan tvivel att jag har gjort mig moraliskt medskyldig. Jag ber om förlåtelse. I den juridiska frågan om skuld måste ni bestämma.

Har aldrig gömt sig

Oskar Gröning har aldrig gömt sig eller gjort någon hemlighet av sitt förflutna. Han var en av de få som öppet yttrade sig och bekände sin moraliska skuld.

Han skrev sina memoarer för att motverka de nazister och nynazister som förnekar att judeförintelserna i Auschwitz och andra dödsläger har ägt rum. Han talade i ett flera timmars program i brittiska BBC om sina erfarenheter.

Han har själv berättat hur han söp sig redlöst berusad en kväll när han hörde skriken från de döende i gasugnarna. Han säger att han aldrig har glömt vad som hände i Birkenau. Men han menar att han inte deltog i dödandet.

60 följdprocesser

Vid rättegången är många före detta Auschwitz-fångar eller deras anhöriga närvarande. Förutom statens process mot honom handlar det om 60 följdprocesser.

För många av de närvarande är det inte så mycket fråga om själva straffet som att han döms skyldig. Det är viktigt att än en gång för världssamfundet göra klart vad som hände. Och att man inte ostraffat kan begå folkmord.

Det märkvärdiga med Oskar Gröning är inte bara att han öppet talar om vad han gjort. Han var också en som till sist inte stod ut med arbetet i Auschwitz-Birkenau utan lät sig förflyttas till slagfältet.

Ville inte bli indragen

– Jag ville på inget sätt bli indragen i Förintelsen, ska han ha sagt under förhören i Lüneburg. Han såg sig själv ”bara” som en kugge i det stora maskineriet. Han hade aldrig ens slagit en fånge, sade han.

Åklagarna menar att han var en av dem som gjorde att dödsmaskineriet kunde fungerar så fasansfullt perfekt. Oskar Gröning ses som en medskyldig.

Tiderna har också förändrats. Under flera årtionden försäkrade åklagarmyndigheter i Tyskland att han inte kunde ställas inför åtal.

Ställde in åtalet

1985 ställde åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main in åtalet på honom eftersom man inte fann någon passande åtalspunkt. Det han hade gjort kunde inte rubriceras som medhjälp till mord, ansåg man då.

Men nu har rättsläget ändrat sig. Nu dömer de tyska domarna annorlunda och strängare.

Det beror på en annan dom mot SS-mannen John Demjanjuk. Han var lägervakt i dödslägret Sobibor och rätten kunde inte påvisa ett enda dåd som han gjort sig skyldig till.

Närvaron gjorde honom medskyldig

Men hans blotta närvaro i lägret räckte för att göra honom till medskyldig. Han dömdes 2011 efter en rättegång som påbörjades 2009.

Oskar Grönings fall ska klaras av på 27 processdagar. Han kan få upp till tre års fängelse.

I Auschwitz-Birkenau mördades 1,1 miljoner judar plus tiotusentals ickejudiska polacker, ryssar och romer. Men åklagarna har renodlat åtalet till att gälla mordet på ungerska judar.

Sammanlagt i transporterades 425.000 judar från Ungern och 300.000 mördades i gaskamrarna. De är för dessa dödas skull som nu rättvisa ska skipas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.