Bränderna härjar vidare i Australien – men den värsta väderleken tycks för tillfället ha passerat delstaten New South Wales. Foto: William West/AP/TT

Australien andas ut något

Publicerad

140 bränder att släcka och över en miljon hektar att rensa upp. Men i eldhärjade New South Wales i Australien kan räddningstjänsten äntligen pusta ut lite.

Delstaten New South Wales i Australien tog ett djup andetag när onsdagen började gry. Den så fruktade tisdagen hade passerat och med den de allra värsta farhågorna.

Räddningstjänsten kunde rapportera 140 pågående bränder, men svalare vindar svepte fram och i mångmiljonstaden Sydney nedgraderades faran för nya bränder från de senaste dagarnas ”katastrofala” risk till ”mycket hög”.

Över 1 miljon hektar

Under tisdagen brann över 200 bränder, och sammanlagt 50 hus förstördes helt eller delvis. Runt 20 personer skadades, men inga dödsfall har rapporterats. Totalt har 1,1 miljoner hektar brunnit i delstaten.

Fokus riktas nu mot delstaten Queensland, norr om New South Wales, där myndigheter och räddningstjänst rustar för nödläge.

-Vi har ytterligare en tuff dag framför oss och vi har inte tagit oss ur faran än, säger Michael Wassing, chef för Queenslands brandkår.

Anlagda bränder

I båda delstaterna utreder polisen ett antal bränder som misstänks vara anlagda. Fyra personer i New South Wales är misstänkta för att ha brutit mot det totala brandförbudet.

-Man måste ha bott i en bubbla på Mars om man i går inte visste att vår delstat var i stor fara, säger Shane Fitzsimmons, chef för räddningstjänsten i New South Wales, och varnar samtidigt för att det relativa lugnet är bedrägligt.

Till helgen väntas på nytt höga temperaturer och med dem åter högre risk för bränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.