Australiens premiärminister Scott Morrison försäkrar att Julian Assange inte kommer få någon specialbehandling i samband med Wikileaksgrundarens gripande. Foto: Sean Davey/AFP/TT

Australien: ”Assange får ingen specialbehandling”

Uppdaterad
Publicerad

Australien kommer bistå Julian Assange med konsulär hjälp. Det bekräftar den australiensiske premiärministern Scott Morrison som dock understryker att Wikileaksgrundaren kommer behandlas likvärdigt med alla andra australier utomlands, rapporterar Sydney Morning herald.

Grundaren till Wikileaks greps på torsdagen, på USA:s begäran, efter suttit i husarrest i över sex år på ambassaden till Ecuador i Lonodon. Hans advokater har uppmanat hemlandet Australien att göra mer för honom.

– Han kommer inte att få någon specialbehandling. Han kommer att behandlas likadant som alla andra och få samma stöd som alla andra, säger Scott Morrison till tv-kanalen ABC

Gripandet kunde genomföras efter Ecuador hävt Assanges politiska asyl som skyddat honom från utlämning från Storbritannien, till bland annat Sverige för ett sexbrottsanklagelser, och USA, i många år.

Påstådd Wikileak-medarbetare gripen

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo sade på torsdagen, enligt AFP, att man identifierat en Wikileaks-medarbetare som tros stå Assange nära och som man misstänker för att tillsammans med ryska hackare har försökt skada Ecuadors regering.

Senare under torsdagen greps en person i Ecuador som beskrivs som en nära samarbetspartner till Assange. María Paula Romo vill inte uttala sig om den personens identitet. Personen greps när hen var på väg att lämna Ecuador för att åka till Japan, enligt AFP.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP, har en svensk it-utvecklare gripits på en flygplats i Ecuador som påstås ha koppling till Wikileaks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.