Debatten om vaccinering rasar på flera håll i världen, bland annat i delstaten Oregon i USA där det här barnet får ett vacccin oralt. Foto: TT

Australien drar in bidrag för den som inte vaccinerar sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Australiens premiärminister Tony Abbott tänker dra in det statliga stödet för föräldrar som vägrar att vaccinera sina barn.

På söndagen meddelade han att landet kommer införa en ”ingen spruta, inga pengar”-politik.

Beslutet följer den debatt som pågått i landet kring barns immunförsvar. De som är emot vaccinering har uppfattningen att det kan vara skadligt för barn att vaccineras mot dödliga sjukdomar.

Premiärminstern är av en annan uppfattning.

– Det är här ett väldigt viktigt ställningstagande för folkhälsan från vår regering. Det är viktigt att våra barn och familjer är trygga, sade Abbott till reportrar i Sydney.

Om beslutet godkänns av parlamentet så kommer det innebära att föräldrar som vägrar vaccinera sina barn förlorar utbetalningar på runt 15 000 australiensiska dollar, eller runt 100 000 svenska kronor per år och barn, från och med år 2016. De förlorade utbetalningarna inkluderar barnbidrag och andra skatteförmåner för familjer.

I Australien har uppskattningsvis 90 procent av alla ettåringar vaccinerat sig de senaste fem åren. Men regeringen tror att runt 39 000 barn under sju år är ovaccinerade, vilket är en ökning med 24 000 barn de senaste årtiondet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.