Foto: TT

Australien säger ja till samkönade äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Australiens parlament har röstat ja till att tillåta samkönade äktenskap över hela landet. Beslutet kommer efter att en klar majoritet röstat för förslaget i en folkomröstning som avslutades den 7 november.

Senaten klubbade beslutet i förra veckan, och på torsdagen blev det majoritet även i representanthuset i Canberra. Omröstningen var en av de sista innan Australiens parlament går på sommarledighet, rapporterar AP.

Representanthusets omröstning handlade om att förändra lagtexten och definitionen av ett äktenskap från något som enbart varit förbehållet  ”en man och en kvinna” till ”en union mellan två personer”.

Lagen väntas träda i kraft om ungefär en månad och de första giftemålen antas äga rum ytterligare en månad därefter. 

Friade under debatt

Frågan har debatterats i parlamentet under veckan och i måndags väckte ledamoten Tim Wilson stor uppmärksamhet när han passade på att fria under sitt anförande.

Mot slutet av sitt inlägg harklade han sig och vände sig mot åskådarläktaren:

– Ryan Patrick Bogler, vill du gifta dig med mig?

Wilsons mångåriga partner svarade genast ”ja”.

25 länder i världen

Australien sällar sig nu till en skara på omkring 25 länder i världen som tillåter samkönade äktenskap. Tidigare i veckan slog även Österrikes författningsdomstol fast att samkönade par ska få rätt att gifta sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.