Premiärministern vill höja straffet till 15 års fängelse för matsabotage likt nålarna i jordgubbarna. Foto: Reuters

Australiens premiärminister vill se skärpta straff efter nålar i jordgubbarna

Publicerad

Efter senaste tidens fall av nålar instuckna i jordgubbar har fruktodlare tvingats dumpa mängder av frukt och bär. Australiens premiärministern vill nu se hårdare fängelsestraff för matsabotage.

Över 100 rapporter har inkommit till australiensiska myndigheterna om nålar i frukter och bär. De första fallen upptäcktes i Queensland men nu har rapporterna kommit från flera delstater i landet.

Inrikesministern Peter Dutton meddelade under en presskonferens att man tror att majoriteten av rapporterna är falsklarm från så kallade copy-cats där personer försöker ingjuta ytterligare rädsla hos folk genom att härma de ursprungliga fallen.

Efter de uppmärksammade fallen vill premiärministern Scott Morrison se hårdare straff för matsabotagen. Från 10 års fängelse till 15 år.

– Det är inte ett skämt, det är inte roligt. Du äventyrar inkomstkällan för hårt arbetande australiensare. Du skrämmer barn, du är en feg skitunge. Den som gör sådant i det här landet kommer att straffas hårt, säger han.

Liknar det vid en terrorattack

Främst har jordgubbarna drabbats men rapporterna visar att det också handlat om äpplen och bananer. Fruktodlarna har fått dumpa stora mängder av sin skörd.

– Det är en terrorattack på jordgubbsodlarna. Jordgubbarnas 11 september, säger jordgubbsodlaren Asaf Bar-Shalom till The Sydney Morning Herald.

Han menar att folk inte borde vara rädda och att man kan skära upp jordgubbarna för att vara säkra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer