Australiens premiärminister Tony Abbott. Foto: TT

Australien terrorvarnar

Uppdaterad
Publicerad

Australien höjde på fredagen nivån för terrorhot från ”medium” till ”hög”. Det betyder att en terrorattack är sannolik.

– Det finns personer med avsikt och kapacitet att genomföra attacker här i Australien, säger premiärminister Tony Abbott på en presskonferens.

Han pekar ut sådana som återvänt till Australien från Mellanösterns krigszoner.

– Vi vet att människor som kommer tillbaka från Mellanöstern, militariserade och brutaliserade. . . utgör ett betydande hot mot vårt samhälle, säger han.

Abbott medger dock att det inte finns kännedom om några konkreta angreppsplaner. I stället handlar om en rad tecken som pekar på en ökad risk för terrorangrepp.

Jihadister pekas ut

– Säkerhets- och underrättelseorgan är bekymrade över det ökade antalet australier som arbetar för, är knutna till eller inspirerade av terrorgrupper som Islamiska staten (IS), Nusrafronten och al-Qaida, säger Abbott enligt nyhetsbyrån AFP.

Regeringens bedömning är att kring 60 australiska jihadister krigar för IS. På hemmaplan finns ytterligare ett 100-tal som utgör ett aktivt stöd för rörelsen.

Hotnivån har legat på ”medium” på Australiens fyrstegade skala sedan 2003.

Storbritannien höjde nyligen av liknande anledningar sin hotnivå till näst högsta steget på en femstegad skala. Och i somras hade Norge ett stort terrorlarm relaterat till IS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.