Senator Derryn Hinch. Foto: TT

Australien vill dra in pedofilernas pass – ska hindra dem från att åka på barnsexresor

Uppdaterad
Publicerad

Australiens parlament planerar som första land i världen börja dra in passen för de som döms för sexuella övergrepp mot barn. Detta för att hindra att de våldtar barn utomlands. – Detta är det hårdaste slaget mot barnsexturism någonsin, säger Australiens justitieminister Michael Keenan.

Enligt myndigheter i Australien reste nästan 800 pedofiler i landet utomlands, många av dem till Sydostasien.

De som döms för övergrepp mot barn i Australien hamnar på en nationell lista, för närvarande bestående av 20.000 namn. Står man på listan måste man meddela myndigheter innan man reser utomlands, något som inte efterföljs – många beräknas helt enkelt strunta i bestämmelsen.

”Inget land har tagit sådana definitiva grepp”

En lång rad uppmärksammade fall i länder så som Thailand och Kambodja, och senator Derryn Hinchs antipedofil-kampanjarbete ligger bakom lagförslaget.

–  Detta är det hårdaste slaget mot barnsexturism någonsin. Inget land har tagit sådana definitiva grepp för att hindra dess medborgare från att begå övergrepp på barn i sårbara länder, säger Australiens justitieminister Michael Keenan, enligt The Sydney morning herald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.