Foto: TT/EBU

Ettåriga Asha symbolen för flyktingpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Den ettåriga flickan Asha fick allvarliga brännskador efter att ha fått kokande vatten över sig i ett flyktingläger i Nauru.

Hennes familj hade först försökt att ta sig till Australien – nu har hon och hennes familj blivit en symbol för en strid om Australiens asylpolitik.

Den brännskadade flickan Ashas öde har riktat ljuset mot Australiens asylpolitik, där flyktingar som försöker ta sig in i landet skickas till läger som upprättats utanför Australiens gränser. Men den hårda linjen mot flyktingarna kritiseras även inom landet, där många visat sitt stöd för den ettåriga flickan och hennes familj.

Australiska myndigheter har beslutat att sätta en asylsökande flicka och hennes familj i husarrest i Australien efter en sjukhusvistelse i landet istället för att skicka dem tillbaka till ett av landets hårt kritiserade flyktingläger i öriket Nauru, enligt BBC.

Den ettåriga flickan Asha drabbades för en månad sedan av allvarliga brännskador efter att ha fått kokande vatten över sig i ett tält i det flyktingläger i Nauru hon först till tillsammans med dina föräldrar efter att familjen försökt ta sig till Australien.

Efter att ha behandlats på sjukhuset Lady Cilento Children’s hospital i staden Brisbane vägrade läkarna att skicka tillbaka flickan till lägret, då man, enligt en talesman för sjukhuset, först ville ”hitta en fungerande hemmiljö – vilket gäller alla de barn som behandlas på sjukhuset”, enligt ABC.

Läkarnas uttalande ledde till en storm av sympatiyttringar och under en veckas tid demonstrerade ett femtiotal personer utanför sjukhuset i Brisbane för att visa sitt stöd för flickan.

Landets myndigheter beslutade under dagen slutligen att sätta familjen i husarrest i ett boende på fastlandet efter att Ashas sjukhusbehandling avlutats.

”Inget recept på medborgarskap”

Men att beslutet skulle vara en effekt av de starka protesterna förnekades i dag i ett kraftfullt uttalande av landets migrationsminister Peter Dutton, som fastslog att Asha tillsammans med sin familj kommer att skickas tillbaka till Nauru så fort behandlingen avslutats och de juridiska frågorna kring hennes skador klarats ut.

– Vi kommer inte att tillåta att flyktingsmugglare förmedlar budskapet att receptet för ett australiskt medborgarskap är att söka hjälp på ett sjukhus i Australien. Jag kan inte uttrycka mig tydligare – när den medicinska behandlingen är färdig och de juridiska frågorna lösta skickas personerna tillbaka till Nauru.

Australiska jurister som specialiserat sig på flyktingfrågor har dock hyllat beslutet och kallat det en seger mot myndigheternas hårda linje mot flyktingar.

Kritiserade förhållanden

Det uppmärksammade fallet med den ettåriga flickan är dock långt ifrån det enda som riktat ljuset mot de förhållanden som råder i de flyktingläger som de australiska myndigheterna upprättat på öar utanför landets kust.

Framförallt har situationen i lägret i den lilla ö-nationen Nauru kritiserats hårt av en rad människorättsorganisationer, men även läget i de läger som upprättats i Papua Guinea har betecknats som alarmerande.

Flyktingarna som befinner sig i lägren tvingas i vissa fall stanna där under flera års tid, utan att ha någon som helst garanti för att någonsin kunna ta sig in i Australien.

Landets Högsta domstol gav dock genom ett beslut i början av februari grönt ljus för de flyktingläger som upprättats utanför landets gränser, enligt The Guardian. Beslutet gällde ett fall där en kvinna från Bangladesh på grund av medicinska problem flyttats från ett flyktingläger på Nauru till Australien, där hon också fött sitt barn.

Kvinnans advokater hävdade i rätten att såväl hon som barnet skulle traumatiseras om de tvingades tillbaka till lägret på Nauru, men domstolen beslutade att deportera familjen till ön.

Då fallet var prejudicerande riskerar nu över 267 människor, varav ett 70-tal är barn, som tidigare förts från Nauru till Australien att nu skickas tillbaka.

Den australiska regeringen har även sagt sig vara beredd att deportera alla asylsökande som tagits i förvar i landet, och barn som föds i Australien av föräldrar utan uppehållstillstånd medges medborgarskap först efter att de fyllt tio år.

”Läger inte lämpligt för barn”

Cirka 500 människor befinner sig för närvarande i lägret på Nauru, där upprepade fall av misshandel och systematiska övergrepp, bland annat mot barn, har rapporterats. Senast i januari utsattes en sexårig flicka för sexuella övergrepp i lägret, men händelsen var bara den senaste i en lång rad rapporterade sexuella övergrepp mot asylsökande och flyktingar under de senaste åren.

Enligt siffror från landets Migrationsverk anmäldes 10 fall av sexuella övergrepp mot barn mellan åren 2013-2015.

Utöver de rapporterade övergreppen mot barn rapporterades även nio fall av sexuella övergrepp mot vuxna samt 82 fall av misshandel av barn.

Även det australiska parlamentets senat konstaterade i en rapport hösten 2015 att Nauru inte är lämpligt för barn.

Intern kritik

Australien för en hårdför politik mot de asylsökande som försöker ta sig över landets gränser och stoppar sedan 2012 alla båtar med flyktingar som försöker ta sig till landet. Istället väljer man att skicka flyktingarna med båt till  de läger som upprättats utanför landets gränser i Papua Nya Guinea och Nauru.

Men landets tuffa asylpolitik har utsatts för hård kritik på hemmaplan och i oktober 2015 demonstrerade tusentals i Sydney och Melbourne mot förhållandena i flyktinglägren utanför landets gränser.

Även landets läkarkår protesterade mot behandlingen av de asylsökanden och ordföranden för den australiska läkarföreningen AMA, Brian Owler, riktade hård kritik mot behandlingen av de barn som placerats i lägren, enligt al-Jazeera.

– Flyktinglägren utgör inte en hälsosam miljö för någon av de personer som internerats där, men effekterna på barnen är betydligt värre.

Kan bryta mot barnkonventionen

Australiens flyktingpolitik har även mötts av protester från internationellt håll, bland annat från tunga organisationer som FN.

Enligt ett uttalande av Rupert Colville, talesman för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, riskerar Australien genom beslutet i Högsta domstolen att bryta mot barnkonventionen om man skickar tillbaka de 267 flyktingarna, däribland 12 kvinnor och ett barn som uppgett att de utsatts för sexuella övergrepp i lägret, till lägret på Nauru, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Republiken Nauru

Nauru, formellt Republiken Nauru, tidigare känd som Pleasant Island, är världens minsta oberoende republik och utgörs av en ö i Stilla havet. Det är ett av världens minsta länder både sett till invånare och areal, arealmässigt är det även världens minsta icke-europeiska land.

Mycket av landets tidigare rikedom kom från de stora fosfatfyndigheterna som antas komma från antingen guano eller havet. Fosfatet används som gödsel i hela världen, men det mesta exporterades till Australien. I och med att fosfatresurserna är i princip förbrukade, går Nauru en osäker framtid till mötes.

På 1990-talet försökte landet locka till sig intäkter genom att agera skatteparadis, ett försök som avbröts i juli 2004. På grund av landets politiska och ekonomiska beroende av grannlandet Australien, räknas ibland Nauru som en australiensk klientstat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.