29-årige Alek Sigley anländer till flygplatsen i Peking i Kina. Bilden är tagen ur en video. Foto: Emily Wang / AP Photo

Australienska 29-åringen släppt efter svensk diplomatinsats

Uppdaterad
Publicerad

Australiern Alek Sigley har släppts av Nordkorea, där han hållits fänglad i över en vecka. Det efter en diplomatisk insats av Sverige.

– Vi glädjer oss åt frisläppandet, säger utrikesminister Margot Wallström till SVT Morgonstudion.

Alek Sigley studerade i Nordkorea, men försvann för över en vecka sedan. Eftersom Australien inte har någon egen diplomatisk förbindelse med Nordkorea fick Sverige använda sina konsulära och politiska kontakter med det slutna landet.

Utrikesminister Margot Wallström berättar för SVT Morgonstudion att Kent Härstedt, som är Sveriges särskilda sändebud, skickades till Nordkorea.

– Som avslutning på besöket fick han ta med sig studenten till Peking. Vi välkomnar och glädjer oss åt frisläppandet.

Uttryckte djup tacksamhet

Australiens premiärminister, Scott Morrison, har uttalat sig och uttryckt djup tacksamhet för den svenska insatsen. Margot Wallström har själv pratat med utrikesministern som även han tackade Sverige.

– Detta har varit mycket uppmärksammat så det betyder mycket för dem, säger hon.

Mår bra fysiskt

Kent Härstedt har uppgett att Sigley är tagen, men mår fysiskt bra, berättar Wallström.

– Han har behandlats väl, har fått bra mat och har inga skador.

Det finns i nuläget inga uppgifter om varför Alek Sigleys hölls fången i Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.