Arkivbild på australiska styrkor i Afghanistan 2010. Foto: TT

Australiska specialstyrkor bakom krigsbrott i Afghanistan

Hemliga, läckta dokument visar att australiska specialstyrkor begått brutala övergrepp och dödat barn och civila i Afghanistan. Händelserna utreds nu som krigsbrott, uppger ABC Australia.

Minst tio händelser mellan åren 2009-2013 beskrivs i de läckta dokumenten. Bland annat utreds ett mord på en pojke i Kandaharprovinsen i södra Afghanistan. ABC Australia berättar om att soldaterna träffade honom på morgonen och sköt ihjäl honom, trots att foton på pojken visar att han var obeväpnad vid tillfället.

Förbandet hade inte blivit beskjutna och det förekom heller inte någon rebellaktivitet i området. Enligt pojkens familj var han ute och plockade fikon under den tidiga morgonen när han besköts.

LÄS MER: Pojkar hålls som sexslavar av poliser i Afghanistan

”Krigarkultur”

Även en sovande man med sin sexåriga son uppges ha dödats av de australiska specialförbanden, enligt ABC news.

– Jag fick kontakt med fem eller sex australiska soldater efter skjutningen. De erkände att de hade begått ett misstag, och bad om ursäkt och gav mig lite pengar, sade den döde mannens kusin.

I dokumenten framkommer det att cheferna inom försvarsmakten är oroade över agerandet och att det funnits problem i styrkorna med en ”krigarkultur och glidande värderingar”.

LÄS MER: Utredare om svensk Afghanistan-insats: ”Långt ifrån det man önskade sig”.

Australien strider på samma sida som afghanska regeringsstyrkor samt USA. Sverige ingår i samma internationella förband och har deltagit med soldater i Afghanistan sedan 2002. Totalt har fem svenska soldater stupat under insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer