Nicola Sturgeon nekar till anklagelserna om att ha påverkat en utredning mot partiets förre ledare Alex Salmond.

Avgångskrav mot Skottlands regeringschef

Publicerad

Oppositionen i Skottland riktar tunga avgångskrav mot regeringschefen Nicola Sturgeon. Enligt samstämmiga brittiska medieuppgifter har den partiöverskridande kommitté som granskat ledaren kommit fram till att hon inte talat sanning inför parlamentet i samband med en utredning, rapporterar BBC.

En majoritet av utskotten är överens om att Nicola Sturgeon inte talat sanning när hon förhördes i samband med sexbrottsutredningen mot partiets förre ledare Alex Salmond. Den uppgiften läckte till brittisk press under torsdagskvällen, enligt BBC. Regeringschefen anklagas bland annat för att ha påverkat utredningen mot sin företrädare genom att ha undanhållit information från parlamentet.

”Farit med osanning”

Slutrapporten som kommittén väntas publicera nästa tisdag kan få stor påverkan på parlamentsvalet i Skottland senare i vår. Anklagelserna har lett till splittringar inom Sturgeons eget parti, SNP, och vid flera tillfällen har tunga avgångskrav riktats från oppositionen. Sent i går kväll riktades nya krav på Sturgeons avgång.

– Som regeringschef kan man inte fortsätta om man farit med osanning inför parlamentet, sade Konservativa partiets ledare Douglas Ross till BBC på torsdagskvällen.

Avgörande för framtiden inom politiken

Sturgeon själv säger att hon står för allt hon har sagt i parlamentet. Hon har tidigare nekat till anklagelserna och kallat dem för ”absurda”.

Parallellt med utredningen pågår också en helt annan process. Sturgeon utreds även för att ha brutit mot ministrarnas uppförandekod – ett resultat som kan vara helt avgörande för hennes politiska framtid.

Den 6 maj är det parlamentsval i Skottland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.