Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson vid förra veckans utfrågning i EU-parlamentet. Foto: Kenzo Tribouillard, AFP/TT

Grönt ljus för Ylva Johansson som EU-kommissionär

Uppdaterad
Publicerad

Ylva Johansson blir godkänd som EU-kommissionär, men först efter att hon tvingats komplettera svaren hon gav i förra veckans utfrågning. 47 av de 68 ledamöterna i EU-parlamentets utskott röstade för att den förre socialdemokratiska ministern ska få jobbet. Det räckte.

– Det är bland annat parlamentets EPP-gruppering (Europeiska folkpartiet), där de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, som svängt och nu röstar ja till Ylva Johansson som EU-kommissionär, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Efter den tuffa utfrågningen i förra veckan, där Sveriges föreslagna EU-kommissionär inte blev godkänd som migrationskommissionär, har parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter diskuterat de kompletterande svar som Ylva Johansson fått skicka in skriftligt.

Slutsatsen är att hon nu svarat tillräckligt klargörande för att få förtroendet att bli EU:s inrikes- och migrationskommissionär.

– Vi har ett enormt behov av att få till en överenskommelse som täcker hela migrationsområdet och det är det som är mitt uppdrag och det som jag kommer att ta itu med först, sade Ylva Johansson till TT direkt efter beskedet.

Kritik från två håll

Invändningarna mot Johansson kom från flera håll: EPP efterlyste tydligare besked om hur hon såg på skillnaden mellan asylflyktingar och ekonomiska migranter. Den gröna gruppen (Gröna/EFA) och parlamentets vänsterblock (GUE/NGL) ansåg å sin sida att hennes svar om hur mänskliga rättigheter ska säkras för asylsökande i länder som Libyen var alltför vaga.

Den ene av Miljöpartiets två EU-parlamentariker, Alice Bah Kuhnke, kommenterar sin forna regeringskollegas kommissionärsuppdrag så här:

– Hon kommer att bli tvungen att få länder med motstridiga intressen att komma överens. Vi gröna kommer alltid värna asylrätten och migranters rättigheter till lagliga vägar.

Innan Ylva Johansson kan tillträda sitt nya jobb  migrationskommissionär den 1 november måste även EU parlamentets gruppledare och kommissionen ge henne grönt ljus, men det är mest en formalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer