Aokigaharaskogen ligger vid basen av berget Fuji i Japan. Foto: TT/Wikimedia

Avsky efter att Youtube-stjärna filmat och skrattat åt död människa i ”självmordsskogen”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanske Logan Paul, med många miljoner följare på sociala medier, delade en video filmad i Aokigahara i Japan – ökänd som ”självmordsskogen”. I videon ses Paul titta på en död människa, och skrattande säga ”Vadå, har du aldrig stått bredvid ett lik förut eller?” Nu kritiseras han hårt för tilltaget.

Aokigahara är en 35 kvadratkilometer stor skog som ligger nära berget Fuji i Japan. Skogen saknar till stor del synligt djurliv, dessutom är den enligt traditionen full med demoner och allsköns mytologiska väsen.

På senare tid har skogen blivit känd för något än mörkare – som en destination för människor som vill dö. Japan har ett av världens högsta självmordstal, och var tredje dag beräknas en människa försöka ta sitt liv någonstans i Aokigahara.

Motosusjön, vid Aokigaharaskogen. Foto: Wikimedia

Logan Paul har 15 miljoner följare på Youtube, och 16 miljoner på Facebook. I en serie videor har han rest runt i Japan för att utforska diverse miljöer, och i Aokigahara skulle han undersöka spöken. Efter en tids promenad upptäcker Paul och hans sällskap en död människa, som filmas i närbild. En medlem av sällskapet uttrycker chock, vilket av Logan besvaras med ”Vadå, har du aldrig stått bredvid ett lik förut eller?”

”Osmakligt”

Efter att den på Youtube publicerade filmen mötts av intensiv vrede, med otaliga kommentarer som kallar tilltaget respektlöst och osmakligt, togs den bort, enligt BBC.

Under måndagen bad Logan om ursäkt på sitt Twitterkonto, och menade att han filmade kroppen för att han ville färbättra människors kunskap om självmord.

Foto: Skärmdump @LoganPaul / Twitter

Patruller och plundrare

Varför skogen blivit en självmordsplats är höljt i dunkel, men vissa pekar på att den ska ha varit en vanlig plats för det uråldriga fenomenet ubasute, vilket innebär att en åldrad familjemedlem placeras ensam på en avskild plats för att i tystnad dö, och därigenom inte betunga resten av familjen med sin närvaro.

Sedan 2009 har människor rekryterats för att patrullera skogen, dels för att hitta döda, tala självmordsbenägna till rätta, och för att skrämma bort människor som plundrar kroppar på klockor och plånböcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.