Avslöjade bin Ladin – dömd till 33 år

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på terrorledaren Usama bin Ladin utnyttjade USA ett vaccineringsprogram för att spåra al-Qaide-laderen. Och straffet blev hårt för den pakistanske läkare som hjälpte USA att spåra upp Usama bin Ladin.

Den pakistanske kirurgen Shakeel Afridi dömdes för högförräderi av en lokal domstolen i regionen Khyber. Enligt lokal lagstiftning fick Afridi inte anlita någon försvarsadvokat. Förutom det långa fängelsestraffet, dömdes läkaren att betala 320.000 rupier – motsvarande 25.000 kronor i böter.

Afridi rekryterades av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och bakgrunden till den mycket hemliga operationen var spionuppgifter om att den jagade bin Ladin befann sig i den pakistanska garnisonsstaden Abbottabad, nära ett högkvarter för den pakistanska militären.

Usama bin Ladin död

Men USA kunde inte verifiera bin Ladins identitet, och startade därför enligt den brittiska tidningen The Guardian ett vaccineringsprogram för hepatit b som täckmantel för att få tag på ett DNA-prov från bin Ladin.

Amerikanska specialstyrkor genomförde sedan räden mot bin Ladin för ett år sedan, utan att Pakistans vetskap.

Men den regeringsanställde läkaren Afridi, som stod för vaccineringen, greps av pakistanska myndigheter efter attacken som dödade bin Ladin. På onsdagen fördes han till Peshawars centrala fängelse för att avtjäna straffet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Usama bin Ladin död

Mer i ämnet