Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez (främre raden mitten) flankerad av Sveriges utrikesminister Margot Wallström (till vänster) och EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Foto: TT

Avtal mellan Kuba och EU klart

Uppdaterad
Publicerad

Ett avtal om samarbete och politisk dialog ska få fart på relationerna mellan EU och Kuba. Men kritikerna är många.

Efter att nyligen ha godkänts av medlemsländerna skrevs avtalet under vid en ceremoni i Bryssel i morse där den kubanske utrikesministern Bruno Rodriguez Parrilla fanns på plats.

– Banden mellan Kuba och Europa är djupa och starka. Det är mycket naturligt för oss att stå nära Kuba i dessa dagar, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på presskonferensen efteråt.

Kritik

Alla är dock inte förtjusta. Svenska människorättsgruppen Civil Right Defenders har länge kritiserat hemlighetsmakeriet kring avtalet och är inte nöjda med slutresultatet.

– Vår bild är att EU i avtalet med Kuba i stället bistår den åldrade revolutionära eliten att genomföra det generationsskifte vid makten som alla vet behövs, skrev CRD i en debattartikel i Dagens Nyheter i förra veckan.

Wallström positiv

Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker dock att avtalet är vad som behövs.

– Det är ju ett avtal som handlar om den demokratiska utvecklingen, som handlar om handel och om det som vi menar måste till för att Kuba ska kunna bli ett demokratiskt land som rör sig i rätt riktning, säger Wallström i Bryssel.

– Jag tror att då är det den här typen av samarbete som måste till och att vi kan fortsätta att stöta på för att det ska hända något, särskilt vad gäller mänskliga rättigheter på Kuba, säger utrikesministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fidel Castro död

Mer i ämnet