Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FN:s generalsekreterare kommenterar avtalet om spannmålet: ”- Idag tändes ett hopp i Svarta Havs-regionen” Foto: SVT

Avtal om spannmål undertecknat – ”ett hoppets ljus”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Ukraina har med hjälp av FN och Turkiet skrivit på ett avtal om spannmålsexport. Detta är ett glädjebesked för matförsörjnigen världen över, menar FN:s generalsekreterare António Guterres.

– Avtalet kommer att hjälpa utvecklingsländer som är på gränsen till konkurs och de människor som är mest sårbara och riskerar att drabbas av hungersnöd, säger han.

Representanter för Ukraina och Ryssland har undertecknat en överenskommelse i Istanbul om att tillåta transporten av spannmål och gödningsmedel genom Svarta havet.

– I dag lyser en fyr på Svarta havet. Den sprider ett hoppets ljus, ett möjligheternas ljus, ett lättnadens ljus i en värld som behöver det mer än någonsin, sa FN:s generalsekreterare António Guterres vid signeringsceremonin i Dolmabahcepalatset i Istanbul.

Exporten förväntas återgå ”i full drift”

Ukrainsk spannmålsexport genom Svarta havet förväntas åter vara i full drift om några veckor, sade två högt uppsatta FN-tjänstemän på fredagen.

Avtalet gör det möjligt att exportera 22 miljoner ton spannmål från Ukraina som under flera månader varit fast i hamnarna längs Svarta havskusten på grund av Rysslands anfallskrig, skriver TT.

Transporterna ska övervakas och koordineras av en grupp baserad i Istanbul med tjänstemän från FN, Turkiet, Ryssland och Ukraina.

”En vändpunkt”

Både Ukraina och Ryssland är stora nettoexportörer av vete, majs och solrosolja – råvaror som sedan kriget i Ukraina inte kommit ut ur länderna.

Även Turkiets president Erdogan underströk vikten av spannmålsavtalet. Avtalet kommer att stävja hungersnöd och den globala inflationen på matpriser, menar han.

Han hoppas även att avtalet kan vara ”en vändpunkt” i kriget och uppmanar alla parter till fred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.