Regeringen vill få bort möjligheten för svenskar som flyttar till Portugal att ta ut sin tjänstepension skattefritt.

Avtalet med Portugal görs om för att stoppa skatterabatten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu börjat omförhandla skatteavtalet med Portugal. Efter SVT:s granskning vill man få bort möjligheten för svenskar som flyttar till Portugal att ta ut sin tjänstepension skattefritt.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har i över ett års tid försökt förmå den portugisiska regeringen att ändra sina skatteregler för ditflyttade svenskar. Nu har finansministern hotat riva upp hela dubbelbeskattningsavtalet, och därmed fått igenom att man påbörjat förhandlingar där avtalet ska skrivas om.

– Om inte Portugal tar ut skatt på svenska pensioner, ska det bli skatt i Sverige. Som det ser ut i dag kan vi inte ha det, säger hon till SVT Nyheter.

SVT:s granskning visade i januari 2017 en femdubbling av antalet svenskar som flyttar till Portugal, sen landet gett möjligheter att slippa skatt på privata tjänstepensioner. Vi visade också att de som flyttade till Portugal hade betydligt högre inkomster än de som flyttar till Spanien eller Thailand.

Magdalena Andersson reagerade då och har tryckt på för att den portugisiska regeringen ska ändra reglerna. Men trots stöd från andra finansministrar i EU har inget hänt.

Lockar pensionärerna

Skatteavtal mellan länder är skrivna för att undvika dubbelbeskattning, men också för att undvika att det inte blir skatt alls. Olika inkomster beskattas alltså antingen i Sverige eller i mottagarlandet. Sveriges avtal med Portugal ger Portugal ensam rätt att ta ut skatt på privata tjänstepensioner. Och där valde regeringen plötsligt att inte ta ut någon skatt alls – mycket för att locka välbärgade pensionärer att flytta dit.

Därför kan svenskar i dag bosätta sig i Portugal i fem år, men plocka ut hela tjänstepensionen skattefritt under dessa år, pengar som ju ska räcka hela livet. Efter fem år kan man flytta hem igen, och leva gott på de skattefria pengarna, och samtidigt ha full rätt till samhällets service i Sverige, som vilken pensionär som helst.

Skärper tonen

Nu har alltså Magdalena Andersson valt att skärpa tonen, och tjänstemän från Lissabon och Stockholm har träffats för att förbereda ett möte på ministernivå.

Finansministern medger att det finns risker att börja om med ett nytt avtal, framför allt eftersom man riskerar att tvingas ändra andra delar av avtalet som man i dag är nöjd med.

– Det är klart de kan dra ut andra punkter de vill ändra. Men jag tror många reagerar på att Portugals pensionärer ska betala skatt, men svenskar kommer dit tar del av vård, vägar och järnväg, utan att betala någon skatt alls, säger finansministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.