Baby Doc – en oväntad återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Claude Duvalier var inte 20 år fyllda när han blev Haitis president 1971. Han blev då världens yngsta president. Presidenttiteln ärvde han från sin far Francois Duvalier. Något val för det haitiska folket handlade det inte om. Duvalier den äldre var ursprungligen läkare, och kallades därför Papa Doc, vilket gav efterträdaren namnet Baby Doc.

Duvalier-regimen som styrde Haiti från 1957 till 1986 var en av de mest brutala och korrumperade i världen. Men mot bakgrund av senare tiders politiska kaos och drabbande naturkatastrofer finns det haitier som ser tillbaka på den som en tid av stabilitet.

Högt pris

Det var dock en stabilitet som hade ett högt pris. Oppositionen förföljdes skoningslöst och jagades av regimens fruktade milis Tonton Macoute, medan regimen lade beslag på enorma materiella rikedomar. Beräkningarna av hur mycket diktatorerna, far och son Duvalier, egentligen stal varierar – men låga skattningar landar vanligen på ett par miljarder kronor.

Under de första åren av Baby Docs styre minskade förföljelserna av regimens motståndare något, och en del politiska fångar släpptes, men det allmänna vanstyret och regimens stölder av allmänna medel snarare tilltog.

Dyrbart bröllop

Baby Doc själv gjorde sig känd för en luxuös, playboymässig livsstil, något som kulminerade vid det påkostade bröllop han 1980 firade med Michèle Bennett.

Bara fyrverkerierna ska ha kostat närmare en miljon kronor, en extravagans som väckte ont blod i det fattiga landet.

Missnöjet med vanstyret och förtrycket växte efter hand och fick ökad fart sedan den dåvarande påven Johannes Paulus vid ett besök 1983 talat om att ”något måste förändras”. Från 1985 blev motståndet till en formlig upprorsrörelse, och Baby Docs försök att dämpa missnöjet med en kombination av sänkta matpriser och polisinsatser misslyckades. Upproret spreds.

Situationen blev ohållbar

När USA drog undan sitt stöd för Duvalier blev situationen ohållbar och han lämnade Haiti i februari 1986. Jublet var stort när den hatade regimen föll; Papa Docs lik grävdes upp och betrampades av hämndlystna.

Efter en del kontroverser tilläts Baby Doc slå sig ned i Frankrike, där han levt sedan dess, men han fick aldrig politisk asyl och flera försök har gjorts av motståndare att tvinga bort honom.

Paret Duvaliers påkostade livsstil ådrog sig också de franska myndigheternas intresse, och man gjorde bland annat en räd mot deras villa för att försöka beslagta bevis på deras plundring av Haiti.

1990 skilde sig paret och Baby Doc lever sedan länge samman med Veronique Roy, som nu följt honom tillbaka till Haiti.

Under de senaste årens oro på Haiti har Jean-Claude Duvalier flera gånger tillkännagivit sin avsikt att återvända till hemlandet, men det har hittills stannat vid ord.

År 2007 förklarade president René Préval att Baby Doc var fri att återvända om han ville, men att han skulle kunna komma att ställas inför rätta. Om så blir fallet i dagens kaotiska förhållanden återstår att se.

Torbjörn Jacobsson

torbjorn.jacobsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.