Foto: Akvariet i Bergen.Visa alla (3)
Visa alla (3)

Babylycka för homopingviner

Uppdaterad
Publicerad

Det homosexuella pingvinparet på Bergen Akvariet i Norge har fått en bebis. Nu väntar långa dagar med matning och omhändertagande av pingvinbarnet för de nyblivna föräldrarna.

Det homosexuella pingvinparet fick ett ägg donerat tidigare och har nu blivit föräldrar. Jeanette Wie som är marknadsansvarig på Akvariet säger i norska Verdens Gang att föräldrarna är alldeles till sig av lycka.

– De här pingvinerna är så mysiga. Det här visar att kärlek mellan samma kön fungerar även i djurens värld. De båda pingvinherrarna har haft förhållanden och barn med dampingviner. De kanske tog tillsammans steget ut ur ”garderoben”, skojar Wie i VG.

Provprojekt

Herman Piele och Pondus, som de två pingvinpapporna heter, blev en del i ett provprojekt när ett annat pingvinpar la tre ägg. Vanligtvis lägger pingviner två ägg men eftersom det fanns ett extra ägg, fick det homosexuella paret det tredje ägget donerat till sig.

– Det tredje ägget kom mycket senare än de två andra så det pingvinparet hade inte möjlighet att ta hand om en tredje pingvinkyckling. Därför testade vi om det skulle fungera att göra Herman Piele och Pondus till surrogatföräldrar, förklarar Jeanette Wie.

Och det gjorde det. Papporna har byggt bo som andra pingvinföräldrar gör och myser där tillsammans med hela familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer