Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bachmutsoldaten Andrij Babitjev förklara varför stadsstrider är mycket tuffare jämfört med skyttegravskrig. Foto: SVT

Så lyckades Ukraina trycka tillbaka ryssarna runt Bachmut

Uppdaterad
Publicerad

Andrij Babitjev har skyddat Bachmut sen Ryssland började anfalla staden för snart ett år sen och för två veckor sen lyckades Ukraina för första gången trycka tillbaka de ryska flankerna. Nu berättar Babitjev om hur det gick till.

Bachmuts stadskärna är nu i princip helt under ryskt kontroll men en ukrainsk motattack som fortfarande pågår vid stadens utkanter kan vara starten på ryssarnas tillbakadragande från staden. Det menar Andrij Babitjev som nu beskriver hur motattacken startade.

– Vi befann oss ett par kilometer inne i Bachmuts stadskärna där det blev för farligt för oss eftersom vi var halvomringade. Så det fattades ett beslut att dra sig tillbaka mot utkanten av staden. Vi fick förstärkning med både mycket ammunition och nya brigader som lyckades trycka tillbaka flankerna och inta vissa höjder. På så sätt kunde man skapa en korridor för att få ut våra soldater, berättar han.

Nu befinner sig ukrainska soldater på samma höjder som de själva varit beskjutna från bara några veckor tidigare.

Så blev Bachmut viktigt för motoffensiven

Andrij Babitjev, en 47-åring från staden Dnipro, anmälde sig som frivillig till den ukrainska armén så fort kriget bröt ut. Innan det jobbade han som chef på ett tryckeri och på sin fritid upptäckte han världen och Ukraina från sin motorcykel. Då visste han inte att han skulle bli en av de soldater som skulle delta i Ukrainas hittills blodigaste slag. Ett slag som visat sig vara fördelaktigt för Ukrainas stundande motoffensiv.

– Det var politiskt viktigt för Ryssland att inta Bachmut och vår strategi blev att försvara staden till slutet för att samla så många ryska soldater och utrustning till en plats. På så sätt kunde Ukraina förbereda sig på andra platser för den kommande motoffensiven, säger han.

Ukrainas nya strategi

Ukrainas nya strategi gällande Bachmut är att fortsätta trycka tillbaka fler flanker runt staden för att slutligen omringa hela stadskärnan och låsa in fienden. På så sätt vill man enligt Andrij Babitjev skära av alla transportvägar som idag används av de ryska soldaterna så att varken vapen, mat eller soldater kommer in eller ut.

– Ukraina tänker inte storma staden för det är bara ruiner kvar och man vill inte slösa människoliv så målet är att omringa staden och få fienden att självmant lämna den. Men det här kommer ta tid, kanske månader, säger Babitjev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet