Foto: TT, SVT

Ekots Ginna Lindberg: ”Både Trump och Biden förlorar på corona”

Publicerad

Inställda primärval, en krisande ekonomi och två presidentkandidater som tillhör riskgruppen för coronapandemin. Valrörelsen inför USA-valet den 3 november kommer inte att likna något vi tidigare sett.

– Det är en fullkomligt extrem situation – historisk, säger Ginna Lindberg, chef för Ekots utrikesredaktion i Agenda.

Redan under primärvalen för att utse den demokratiska kandidaten satte coronakrisen käppar i hjulet med inställda valmöten, uppskjutna primärval och ett mediefokus som låg någon helt annanstans.

I april gav Bernie Sanders upp för att sluta upp bakom Joe Biden, men 77-åringen har inte haft det lätt att nå ut med sina budskap när han inte längre kan turnera och hålla valmöten utan sitter isolerad i sitt hem. President Trump har i stället en helt annan arena med dagliga presskonferenser där han får synas och prata om hur landet har besegrat viruset.

Coronapandemin

Men enligt Ginna Lindberg, tidigare USA-korrespondent för Sveriges Radio, har både Trump och Biden förlorat på krisen.

– Trumps bästa argument för återvalskampanjen, att ekonomin gått så bra, är fullkomligt bortraderat. Biden är 77 år och tillhör riskgrupp. Att han sitter i sin källare förstärker bilden av att han är äldre. Han är den äldsta presidentkandidat som har ställt upp.

”Stort fokus på hälsovård”

Ginna Lindberg menar att det självklart är svårt att nå ut med sitt valbudskap när man är så fysiskt begränsad, och hon tror inte att vi kommer att se några stora valmöten under 2020. Ytterligare ett problem för Biden är att han inte har någon formell roll just nu.

– Han är inte guvernör eller senator. Han är inte med i debatten som en beslutsfattare, säger hon.

Däremot tror Ginna Lindberg att de ämnen Joe Biden tar fram kommer att bli viktiga valfrågor.

– En förändrad ekonomisk politik, ett stort fokus på hälsovård och sjukvård, det är ämnen som kommer bli stora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet