Cecilia Julin (till höger) befann sig inne i en lokal på universitetet i Kapstaden där protesterande studenter under måndagen slängde in avföring. Foto: Twitter: Ayanda Ndamane / Wikimedia commons

Bajsattack mot svenska ambassadörens seminarium i Kapstaden

Publicerad

Sveriges nytillträdda ambassadör, Cecilia Julin, fick ett oväntat välkomnande igår när hon besökte Kapstadens universitet. En grupp studenter bröt sig in i lokalen och började kasta mänsklig avföring omkring sig.

Det var vid klockan 10.00 på onsdagen som Cecilia Julin, färsk på posten som Sverige ambassadör i Sydafrika, ställt sig på aulans scen på Cape Peninsula University of Technology (CPUT) i Kapstaden.

– Vi hade precis börjat seminariet när vi hörde hur det började larma omkring oss. Så öppnades dörren och studenterna slängde in avföring på golvet. Det spreds en ohygglig doft, säger Cecilia Julin till SVT Nyheter.

Lauren Kansley, talesperson för CPTU, bekräftar bilden av ett plötsligt händelseförlopp där en grupp protesterande stundenter tvingat sig in i föreläsningslokalen.

– Det skvätte avföring på en person, säger hon till sydafrikanska News24.com.

Protester mot höjda avgifter

Cecilia Julin närvarade vid ett universitetssamarbete mellan Sverige och Sydafrika kring Nobelpriset i fysik och kemi. Men attacken var inte riktad mot Sveriges ambassadör personligen.

Sedan en lång tid tillbaka pågår protester på universitet runt om i Sydafrika mot höjda studentavgifter.

– Det tråkiga var att de förstörde för unga gymnasister som närvarade. Studenterna rev ner deras utställning också, säger Cecilia Julin.

”Omöjligt att fortsätta”

Utöver bajsattacken inne i den lokal där Julin talade hade delar av den mässa som pågick i universitetets stora entré vandaliserats. Även där hade avföring kastats. Seminariet med den svenska ambassadören fick avbrytas på grund av det inträffade.

– Vi kom fram till att det var omöjligt att fortsätta, säger ambassadör Julin.

Enligt News24.com inträffade ytterligare incidenter med avföring inne på universitetsområdet. Talespersonen Lauren Kansley säger att det bland kastats avföring mot några av bilar tillhörande föreläsare vid universitetet.

Tidigare under onsdagsmorgonen hade även avföring dumpats i ett kontor tillhörande CPUT:s säkerhetsavdelning, enligt nyhetssajten.

”Inte riktat mot oss”

När SVT Nyheter når Cecilia Julin på torsdagen ser hon tillbaka på händelsen som en mycket tråkig och obehaglig upplevelse – men hon känner inte att det hela hade specifikt med henne att göra.

– Nej, det här var inte riktat mot oss, säger Cecilia Julin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer