Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan skakar hand inför ett möte 2017. Arkivbild. Foto: TT/AP

Bakom Trumps syriska sorti: Telefonsamtal med Erdogan

Uppdaterad
Publicerad

Vita husets besked om att dra sig ur Syrien kom som ett chockbesked för stora delar av USA:s politiska etablissemang. Enligt amerikanska medieuppgifter fattade Donald Trump sitt beslut utan samråd med sitt nationella säkerhetsteam – vid ett vänskapligt telefonsamtal med turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan som nu kan få friare händer i Syrien.

När Trump den 14 december satte sig ned för ett telefonsamtal med Recep Tayyip Erdogan var det för att visa sin turkiske presidentkollega var skåpet ska stå. Ja, det var i alla fall förväntningarna hos Trumps närmaste tjänstemän, som enligt uppgift till nyhetsbyrån AP hade knåpat ihop en diger lista talepunkter inför den förmodade avhyvlingen.

Samtalet hade arrangerats av utrikesminister Mike Pompeo, efter att han inte lyckats få klarhet kring Erdogans hot om en militärinsats mot de USA-stödda kurdiska styrkorna i norra Syrien. Pompeo, den nu avgående försvarsministern James Mattis och Trumps säkerhetsteam hade tillsammans förberett varningar om att inte attackera kurder eller utsätta amerikanska soldater för fara.

Ska ha tagit Erdogans parti

I stället för att hålla sig till manus och uppmana Erdogan att backa, så ska Trump tvärt om ha tagit Erdogans parti.

– Talepunkterna var väldigt tydliga, säger en av de anonyma tjänstemännen till AP, som med hjälp av båda amerikanska och turkiska källor pusslat ihop en beskrivning av vad som hänt.

– Alla sade till Trump att trycka tillbaka och att försöka erbjuda Turkiet någon sorts mindre seger, kanske att hålla kvar vid en del territorium vid gränsen eller så.

Gav Erdogan rätt

Men på det örat ville inte den turkiske ledaren höra. I stället ska han ha pressat Trump och påmint honom om hans egna uttalanden om att USA bara är i Syrien för att bekämpa terrorgruppen IS. Erdogan ska ha framhållit att IS till 99 procent är besegrat.

”Varför är ni fortfarande kvar?”, ska Erdogan ha frågat Trump enligt en andra källa.

Trump ska ha låtit sig övertygats och lovat dra sig tillbaka, något som ska ha förbluffat såväl Trumps team som Erdogan. Att Trump har velat dra sig ur Syrien är i sig dock ingen hemlighet, och på så sätt rimmar draget väl med hans uttalade idé om USA:s roll i Mellanöstern.

Pausar offensiv

För Erdogan är det dock ett välkommet besked, och Turkiet har försiktigt välkomnat beskedet. Under hela Syriens inbördeskrig så har Turkiet sett med ilska på ett framväxande kurdiskt självstyre på andra sidan gränsen. Turkiet anser att de kurdiska krafterna i allt väsentligt är del i PKK, den kurdiska självständighetsrörelse som i decennier krigat mot Turkiets regering.

I januari sjösatte Turkiet med syriska rebellallierade ”Operation olivkvist” mot det huvudsakligen kurdiska områden Afrin, men kurdiskt ledda gerillornas allians med USA anses i alla fall delvis ha skyddat dem från Turkiet. Det kan nu vara över, och Erdogan har har skjutit upp en planerad offensiv för att följa utvecklingen.

– Vi har skjutit upp vår militära insats öster om floden Eufrat tills vi på marken kan se resultaten av Amerikas beslut att dra sig ut Syrien, säger Erdogan i ett tal, men tillägger att det är tillfälligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer