Demonstration mot Acta Foto: Scanpix

Nytt bakslag för Acta

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom ytterligare ett bakslag mot handelsavtalet Acta. Tre utskott i EU-parlamentet röstade idag emot avtalet, som är tänkt ska försvåra varumärkesförfalskning och piratkopiering.

Kritiken mot avtalet har varit stor, bland annat har 2,5 miljoner namnunderskrifter lämnats in i protest. Enligt dessa är avtalet ett hot mot civila rättigheter och friheten på internet.

–Jag är oerhört glad att tre tunga utskott i parlamentet tydligt har markerat sitt missnöje med Acta, säger EU-parlamentariker Carl Schlyter (MP). Nu är chansen mycket stor att vi lyckas stoppa avtalet helt.

De tre utskotten som idag röstade nej är Industriutskottet (ITRE), Juridiska utskottet (JURI) och Utskottet för mänskliga fri- och rättigheter (LIBE). I juni ska sedan det ansvariga utskottet för internationell handel (INTA) lägga fram ett slutligt förslag för att Parlamentet ska kunna ta beslut i början av juli. Röstar Parlamentet emot avtalet faller det.

EU-parlamentets liberala grupp är vågmästare mellan de två största grupperna, och dess röster avgjorde dagens utslag. Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Folkpartiet är en av dem som röstade nej idag:

–Det här måste bli en början på en öppen process för att förhandla fram bättre avtal som samtidigt klarar av att skydda såväl immaterialrätten som medborgarnas grundläggande rättigheter, säger Wikström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Acta-avtalet

Mer i ämnet