Kim Dotcom ger en intervju i sitt hem inför lanseringen av Megaupload-ersättaren Mega. Foto: Scanpix.

Nytt bakslag för FBI i fildelarmål

Publicerad

En domstol i Nya Zeeland meddelade i dag att alla bevis som samlats in av FBI mot Mega och Kim Dotcom vid ett tillslag mot Dotcoms hem förra året måste återlämnas – eftersom de beslagtogs illegalt.

Fallet är komplicerat, men i grunden finns flera juridiska oklarheteter kring hur USA och FBI samarbetat med de Nya Zeeländska myndigheterna för att stänga ner Kim Dotcoms fildelarsajt Megaupload.

Fallet är principiellt viktigt för många stora internetaktörer och kan komma att sätta flera prejudikat för hur it-bolag kan agera på nätet och internationellt, samt klargöra hur polismyndigheter kan agera internationellt i dylika fall.

Borde inte ha kopierat privat data

Domaren Helen Winkelmann förklarade att det sätt på vilket man beslagtagit Kim Dotcoms datorer och hårddiskar var lagvidrigt. I stället för att bara ta med sig allt material borde polisen ha gått igenom materialet och bara kopierat det som var relevant för fallet – inte Dotcoms privata information. De borde inte heller ha fråntagit Kim själv möjligheten att komma åt sin data.

Ska återlämnas

För att rätta till problemen har domaren nu beordrat FBI att skapa kopior på allt material som beslagtagits och skyndsamt föra över dem till Kim Dotcom, på FBI:s bekostnad. Därefter måste de även radera all eventuell privat information de beslagtagit från Dotcom. Det är dock inte klarlagt om FBI kommer att kunna använda sig av någon data som beslagtagits vid en framtida rättegång (fast man i dagsläget ju uppenbarligen redan gör det).

Själva razzian mot Kim Dotcom har i en tidigare förhandling funnits illegal på grund av alltför ”allmänna” formuleringar i arresteringsordern, enligt den nya zeeländska domstolen, men det är oklart hur det utslaget påverkar utvecklingen. Domaren upprepade frågan i dag i domstolen, och menade att ordrarna att arrestera Kim Dotcom och att beslagta hans material var helt utan laga kraft. Det återstår att se hur processen fortsätter innan det går att avgöra ifall någonting av det som beslagtogs går att använda i rätten (men de amerikanska myndigheterna arbetar för närvarande vidare med avsikten att använda sig av materialet).

Ny tjänst

Kim Dotcoms och bolaget Megauploads tillgångar i vissa bankkonton är fortfarande frusna, men Kim öppnade en ny tjänst för fildelning tidigare i år, med det ännu kortare namnet Mega.

Lång väg kvar

Fallet har ynglat av sig till flera olika processer i olika domstolar. Härnäst ska ett argument upp i nya zeeländska ”Supreme Court” (ung. högsta domstolen) där Kim Dotcoms advokater anser att Dotcom borde få reda på vad för slags bevis FBI och polisen stött sig på inför razzian.

Samtidigt är frågan om den olagliga razzian på väg genom överklagandeprocessen, och Kim Dotcom stämmer både den nya zeeländska polisen för inkomstbortfall, samt övervakningsmyndigheten GCSB som visat sig illegalt spionera på Kim Dotcom. Och det är bara några av processerna i fallet som står i vägen för att FBI ska få Kim Dotcom utlämnad till USA (förhandlingen om utlämning sköts senast upp i mars till augusti, men kan ju återigen skjutas upp då igen).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.