Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han har kallat islam för en fascistisk ideologi och lever under dödshot och med polisskydd. 2016 dömdes han för diskriminering efter ett uttalande mot marockaner bosatta i Nederländerna. Vem är partiledaren Geert Wilders som tog hem segern i valet? Foto: EPA/Martin Divisek/TT

Bakslag för nederländske valvinnaren Geert Wilders

Uppdaterad
Publicerad

I senaste valet blev den kontroversielle partiledaren Geert Wilders EU- och invandringskritiska Frihetspartiet PVV störst, och nu siktar han på att bli Nederländernas premiärminister.

Men svårigheterna ökar för att få andra partier i Nederländerna att samarbeta.

Det tidigare styrande partiet VVD sade direkt efter valet 22 november att ett regeringssamarbete med Wilders PVV (Frihetspartiet) var otänkbart.

En anledning var att VVD gjorde ett katastrofval med en ny partiledare. Partiet backade från 34 till 24 platser i parlamentet med 150 ledamöter.

Det senaste bakslaget för Wilders kom när det nybildade konservativa partiet NSC på onsdagen stängde dörren för samarbete.

”I en helhet ser inte NSC någon grund för att inleda samtal med PVV om att bilda en majoritets- eller minoritetsregering”, skrev partiledare Pieter Omtzigt som förklaring till beslutet.

NSC fick 20 platser i parlamentet.

Han förklarade att PVV:s valmanifest ”innehåller åsikter som enligt vår åsikt strider mot vår konstitution, och där drar vi en klar gräns”.

Enda hoppet en koalition

Ytterhögerledaren och främlingsfientlige Wilders parti behöver 76 av de 150 stolarna i parlamentet för att kunna bilda regering. Trots mer än en fördubbling till 37 platser i parlamentet så stod hans enda hopp till en koalition.

Kvar finns bland annat landsbygdspopulistiska BBB med sju platser i parlamentet. Ytterligare partier långt ut på högerkanten skulle kunna samla ihop ytterligare nio platser – vilket inte räcker för att få majoritet.

En allians mellan socialdemokratiska PVDA och miljöpartiet GL vägrar allt samröre med Wilders.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.