Nu finns mörka balettskor i butiker i USA och Storbritanninen. Foto: Reuters

Nu kommer balettskor för alla hudfärger

Uppdaterad
Publicerad

Förut behövde balettdansare, som hade en annan hudfärg än vit, måla sina skor. Men nu kommer balettskor i fler färger än beige, vit och rosa.

Tåskor har, fram till nyligen, bara funnits i ljusa färger. Men nu har en fabrik i Storbritannien börjat tillverka skorna i flera olika hudfärger. Både där och i USA har dansare börjat använda de nya skorna, men än är de inte tillgängliga i Sverige.

En som har sådana bruna skor är Misty Copeland. Hon är den första afroamerikanska prima ballerinan vid American Ballet Theatre.

Lilla Aktuellt har träffat elvaåriga Elsa på Balettakademin i Stockholm som ser fram emot att skorna kommer till Sverige så att hon kan dansa i tåskor som matchar hennes hud.

– Det finns vita och mycket ljusare färger, men det finns inte några bruna, säger hon.

Många får måla sina skor för att de ska matcha deras egna hudton, men snart slipper de göra det. Dansaren Marie Astrid Pence känner ännu större dansglädje nu när hon kan hitta skor i rätt färg.

– Att hitta kläder i sin egen hudfärg i affären är underbart. Man blir så glad av att se dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.