Sju av hotellrummen är skapade av Banksy och inredda med hans konstverk som skildrar Israels ockupation av palestinska områden. Foto: TT / Dusan Vranic

Banksy skapar hotell vid Israels mur

Uppdaterad
Publicerad

Gatukonstnären Banksy har öppnat ett hotell i den palestinska staden Betlehem med utsikt mot muren mellan Israel och Västbanken. Banksy skriver i ett uttalande att hotellet stoltserar med ”den värsta utsikten i världen”.

Hotellet kallas för The Walled Off Hotel och ligger i Betlehem, precis vid muren som separerar Israel från den ockuperade Västbanken. Hotellet stoltserar med en vy ut mot den gråa muren – ”den värsta utsikten i världen” som hotellet själv kallar den.

”Unga israeler är särskilt välkomna”

Det är inte bara ett konstprojekt, det är verkligen ett hotell där du kan boka ett rum och bokstavligt talat bo i Bankys konst. Sju av rummen skapades av Banksy, två övriga skapades av en kanadensisk respektive en palestinsk konstnär.

Banksys hotell uppger själva att man har ”den värsta utsikten i världen”. Besökarna kan blicka ut mot Israels mur vid Västbanken. Foto: TT / Dusan Vranic

”Hotellet är inte sammankopplat med någon politisk rörelse eller påtryckningsgrupp. Målet är att berätta historien om muren från båda sidor och ge besökarna möjligheten att själva upptäcka muren. Unga israeler är särskilt välkomna. All fanatism är absolut förbjuden på hotellets område” skriver Banksy på sin hemsida.

Har gjort flera verk

Banksy har tidigare målat på den israeliska muren och gjort flera verk som uppmärksammar Israels ockupation av palestinska områden. Hotellet är inget undantag. I presidentssviten finns en jacuzzi vars vatten kommer från en vattentank som liknar de som oftast finns på taken av många palestinska hem.

Det finns också ett galleri där palestinsk konst finns till försäljning och ett museum om regionen.

Banksys hotell kommer att vara fullt fungerande. Foto: TT / Ammar Awad

Kan köpa sprayburkar

I hotellbutiken som kallas ”Wall*Mart” går det att köpa sprayburkar och annat som kan behövas för de gäster som vill lämna sitt avtryck på muren, står det på Banksys hemsida.

Internationella domstolen (ICJ) i Haag har klassat Israels mur mot Västbanken som ett brott mot internationell humanitär rätt. Israel har i sin tur sagt att muren är nödvändig för att skydda landet mot terrorister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.