Barbados dumpade drottningen – nu formellt en republik

Uppdaterad
Publicerad

Barbados har formellt gjort slut med den brittiska monarkin. I natt firade den västindiska önationen sitt nya statsskick som republik.

År 1966 blev Barbados självständigt från Storbritannien. I natt, på dagen 55 år efter självständigheten, blev landets tidigare generalguvernör Sandra Mason insvuren som landets första president.

Barbados beslut meddelades för ett år sedan, av just Mason.

– Tiden har kommit för att till fullo lämna vårt koloniala arv bakom oss, sade hon då.

Under festligheterna i huvudstaden Bridgetown i natt utnämndes även den världsberömde artisten Rihanna, som kommer från Barbados, till nationell hjälte, skriver Reuters.

Prinsen på plats

Det handlar dock inte om att klippa banden till Storbritannien. Barbados fortsätter att vara en del av det brittiska samväldet, och kronprins Charles var hedersgäst vid övergångsceremonin.

Barbados beslut innebär att drottning Elizabeth hädanefter är statschef i 15 länder. Om fler kommer att inspireras att klippa banden återstår att se. I Jamaica har det höjts sådana röster.

– Det är inte troligt att Kanada, Australien eller Nya Zeeland kommer att beröras av konstitutionella beslut som tas i Barbados. Men det skulle kunna bli en viss påverkan i den karibiska regionen, säger Aaron Kamugisha, professor vid University of the West Indies at Cave Hill i Bridgetown, till Foreign Policy.

Fakta: Barbados

Västindiska Barbados har strax under 300 000 invånare. Drygt en tredjedel bor i huvudstaden Bridgetown, som har en djuphamn med livlig sjöfart.

Viktigaste inkomstkälla är turismen – temperaturen håller sig mellan 22 och 30 grader – följd av sockerproduktion.

När européerna kom till Barbados på 1500-talet var ön bebodd av ett folk som fördes som slavar av spanjorerna till Haiti. På 1620-talet kom engelska kolonisatörer, som anlade sockerplantager och tog dit slavar från Afrika.

Barbados blev självständigt från Storbritannien 1966, och meddelade 2020 att man i år skulle lämna monarkin och bli republik.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.