Sagrada Familia och hamnen. Foto: SVT

Barcelonabor har tröttnat på turister

Uppdaterad
Publicerad

Visst är det så att Barcelona, ett av de mest populära turistmålen runt Medelhavet, behöver sina turister och är tacksamma för dem. Men nu har Barcelonabor helt enkelt tröttnat.

Staden som lockar med både historiska sevärdheter och kultur har helt enkelt blivit för populär. Varje år kommer det drygt 10 miljoner turister till den lilla staden och siffran har ökat varje år sedan OS 1992.

Alla vill de besöka sevärdheter som Gaudis Sagrada Familia, den vackra hamnen, stränderna och förstås en strövtåg på turistgatan ”La Rambla” och alla vill ta en bild.

Vid den gamla Saluhallen la boqueria säljer man inte längre mest fisk och kött till invånarna. Nu är det istället färdiggjord fruktsallad och souvenirer gjorda i Kina som säljer till turisterna.

Och förstås fototillfällen för de besökande. Men det tjänar man inga pengar på. Och de boende i staden håller krismöte när SVT är på besök. Känslorna är starka, för livet i centrala Barcelona börjar bli ohållbart, Barcelonaborna känner sig bortträngda.

”Inte en stad att bo i”

I kväll är det frågan om man ska hyra ut rum till turisterna som debatteras, deras närvaro för med sig inkomster förstås men gatubilden och livet förändras, menar Barcelonaborna.

– Det går inte längre att handla mjölk eller bröd för ett rimligt pris, eller att bara ta en öl i den lokala baren. Den kostar numera en förmögenhet, säger en man som vill vara anonym till SVT.

– Barcelona är inte längre ett stad att bo i, det är som ett nöjesfält, säger Reme Gomes som jobbar på ett av biblioteken i centrala staden hon lägger till att det är inte det att vi inte vill ha turister men lagom många som också kan uppföra sig.

Ont och gott

Ibland kan det ta timmar att passera alla berusade människor på la Rambla och så vill vi inte leva.

– Men turismen betyder förstås inkomster och det är en liten del av förklaringen till att Barcelonaregionen är stark, säger Oscar Ubide, som är marknadsansvarig för saluhallen La boqueria.

– Men vi måste försöka anpassa Barcelona bättre och samtidigt lära oss att ta det onda med det goda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.