• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Barcelonas Sagrada familia får bygglov 137 år efter att den första stenen lagts. Foto: TT

Barcelonas Sagrada Familia får bygglov – 137 år efter byggstart

Uppdaterad
Publicerad

Antoni Gaudis världsberömda kyrka har för första gången fått ett bygglov utfärdat av staden Barcelona. Det innebär att konstruktionen av den ännu ofärdiga kyrkan nu kan fortsätta med alla korrekta handlingar i hamn fram till 2026, rapporterar BBC.

Ett ursprungligt bygglov för kyrkan ska ha utfärdats i slutet av 1800-talet av den dåvarande kommunen Sant Marti de Provencals. Detta ska dock ha löpt ut i samband med att kommunen införlivades i staden Barcelona.

Det 137 år långa byggprojektet, som väntas pågå i ytterligare några år, har tidigare lett till stor frustration i Barcelona. I en uppgörelsen förra året gick kyrkan med på att betala 41 miljoner dollar, motsvarande 385 miljoner kronor, till staden för att kompensera för avsaknaden av tidigare bygglov.

”Historisk avvikelse”

Enligt ett nytt avtal som klubbades i fredags ska kyrkan nu betala ytterligare 4,5 miljoner euro i böter till staden men får samtidigt ett bygglov utfärdat som sträcker sig över de kommande sju åren.

Förhoppningen är att kyrkan ska vara helt färdigställd år 2026 – precis 100 år efter Gaudis död.

– Avtalet sätter stopp för en historisk avvikelse i vår stad, säger Janet Sanz, Barcelonas biträdande borgmästare, skriver BBC.

Den världsberömda kyrkan Sagrada Familia, som årligen lockar miljontals besökare och utsetts till ett världsarv av Unesco, designades av den katalanske arkitekten Antoni Gaudi år 1882.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.