Barn får lära sig desarmera bomber och minor Foto: Reuters

Barn får lära sig desarmera bomber och minor

Uppdaterad
Publicerad

Barnen från Jevpatorija på Krimhalvön får en annorlunda lektion för sin ålder. De får lära sig att desarmera minor och hemmagjorda bomber.

– Det är anmärkningsvärt att de är så unga, säger Oscar Jonsson som är doktorand vid Försvarhögskolan och King's College London.

Omkring 100 barn fick besöka den ryska militärens 68:e ingenjörsregemente i Jevpatorija på Krimhalvön under söndagen. Syftet är att lära ut grunderna i yrket för att väcka intresse för att utbilda sig till minröjare.

– Vi vill väcka intresse hos elever i 10 till 11-årsåldern så att de vill gå med i ingenjörsregementet när de blir äldre, säger överstelöjtnant Evengy Muslenko till Reuters.

Enligt Oscar Jonsson ligger det i linje med Rysslands rådande militärdoktrin som går ut på att stärka sin legitimitet.

Det är anmärkningsvärt att de är så unga, säger Oscar Jonsson som är doktorand vid Försvarhögskolan och King's College London. Foto: Reuters/Privat

– Det är viktigt att fostra patriotiska värden och stöd för de väpnade styrkornas verksamhet.

Krim tillhör Ukraina men är sedan 2014 annekterat av Ryssland.

Barnen fick även lära sig om hemmagjorda sprängmedel, självmordsvästar och maskerade bomber.

– I en pågående konflikt som den här är det väldigt vanligt att minor och oexploderad ammunition drabbar folk även långt efteråt, säger Oscar Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.