Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I över två veckor har fyra barn som överlevt en flygplanskrach varit försvunna. Se filmer från slkarbetet i videon. Foto: Colombias flygvapen/AFP

Colombias president tvingas backa efter påstående om överlevande barn

Uppdaterad
Publicerad

Colombias president Gustavo Petro meddelade att fyra barn som varit försvunna i Amazonas regnskog hittats vid liv. Men uppgifterna har inte kunnat bekräftas och nu har presidenten tvingats backa från påståendet.

”Jag beklagar det som hände”, skriver han på Twitter.

”Ett glädjande besked för landet”, skrev presidenten på sina sociala medier.

Det handlade om fyra försvunna barn som påstods ha hittats vid liv i Amazonas regnskog, mer än två veckor efter att deras flyg kraschat.

Kort därefter tillbakavisades dock uppgifterna av källor inom det colombianska försvaret.  Till lokala medier säger källorna att det uppstått ett missförstånd i kommunikationen och att man tror sig vara nära att hitta barnen, men att de ännu inte är tillbaka i säkerhetet.

Stort sökpådrag

Piloten, barnens mamma och en till vuxen omkom i kraschen den 1 maj medan de fyra barnen ombord överlevde olyckan.

Barnen – 13, 9 och 4 år respektive 11 månader gamla – tros ha kravlat sig ut från vraket och gett sig ut i den omgivande regnskogen på jakt efter hjälp.

Ett stort pådrag med fler än 100 soldater och sökhundar har pågått i Caqueta i södra Colombia i mer än två veckor.

Tre helikoptrar har också använts, varav en med ett inspelat meddelande från barnens farmor eller mormor som uppmanade barnen att inte röra sig runt i regnskogen.

Hittade skydd och matrester

Sökarbetet intensifierades under onsdagen när man hittade ett litet skydd byggt av kvistar och grenar, som väckte hoppet om att det fanns överlevare. Man har också tidigare funnit en nappflaska och en halväten frukt.

Flygplanet – en Cessna 206 – var på väg från Araracuararegionen till staden San José Del Guaviare. Piloten larmade om motorproblem och några minuter senare försvann planet från radarn. Det är vanligt med flygtransporter i området, där vägarna är få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.