Barn sägs ha sålts från Guatemala

Uppdaterad
Publicerad

Först dödades föräldrarna, sedan såldes barnen för adoption till Europa och USA. Så gick till i inbördeskrigets Guatemala, enligt en regeringsrapport. Tusentals barn kan ha mött ödet, men dokumentationen saknas ofta.

-En del av människorna som var inblandade i dessa adoptioner gjorde det till en mycket lönsam verksamhet för dem själva, och med tanke på det prioriterades internationella adoptioner, sade rapportförfattaren Marco Tulio Alvarez vid en presskonferens, enligt Reuters.

Mörka öden

Utredarna har granskat 333 adoptionsfall mellan 1977 och 1989, några av de blodigaste åren under inbördeskriget. I arkiven, som öppnades i fjol, sägs de ha funnit uppgifter om barn som rövats bort och sålts vidare för adoption med falska handlingar. De fann också uppgifter om att soldater och poliser ska ha dödat föräldrarna, tagit barnen och lämnat över dem till statliga barnhem.

Totalt adopterades 177 barn till Sverige från Guatemala under perioden. Adoptionerna förmedlades av Familjeföreningen för internationell adoption (FFIA). Det är knappast troligt att något av barnen hade den bakgrund som beskrivs i rapporten, säger Britt-Marie Nygren, som på 1980-talet var verksamhetschef för FFIA.

-De barn som kom till Sverige hade vi bra koll på. Det gjordes alltid en utredning om barnets bakgrund och våra processer har alltid gått igenom familjedomstol, säger Nygren och tillägger att barnen inte hämtades från statliga barnhem. De förmedlades av katolska organisationer eller av föräldrarna själva, och modern var alltid känd.

Hoppas på åtal

-Vi fick mycket information om barnen i bergstrakterna som var övergivna. Man minns ju skräckexempel på familjer som blev skjutna och där något barn överlevde. Så nog hände det mycket under den här tiden, säger Britt-Marie Nygren.

Hon bekräftar bilden av att delar av Guatemalas adoptionssystem var en mycket lönsam rörelse för främst advokater. Guatemala har nu ratificerat Haagkonventionen och håller på att bygga upp en adoptionsmyndighet.

Människorättsgrupper hoppas att regeringsrapporten, som presenterades i torsdags, leder till att flera tiotals personer åtalas för sin inblandning i barnhandeln, uppger Reuters.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.