Tre miljoner barn dör sin första månad i livet, och allra flest dör den allra första dagen – hela en miljon barn överlever inte sin första dag. Det visar en ny rapport från Rädda barnen.
Skillnaden mellan de 176 rankade länderna är avgrundsdjup. För en kvinna i Sverige är risken en på 14 100 att hon dör i samband med graviditet eller förlossning, medan i Kongo-Kinshasa dör var trettionde kvinna i kvinna i samma situation.
Saknar grundläggande vård
Av de 176 rankade länderna är samtliga tio länder i botten på listan belägna i Afrika söder om Sahara.
Även om många länder gjort snabba ekonomiska framsteg så pekar rapporten på att stora befolkningsgrupper saknar tillgång till grundläggande vård. Nästan vart tredje barn som dör under sitt första levnadsdygn är ett indiskt barn, trots den ekonomiska utveckling som ägt rum i landet.
Insatserna under det första levnadsdygnet är avgörande för att klara millenniemålet att barnadödligheten ska minskas med två tredjedelar till 2015, uppger Rädda Barnen.
Norden i topp
De mammor som har det bäst bor i Norden och Nederländerna – Finland ligger i topp, före Sverige. Föga förvånande mår västvärldens kvinnor bra generellt, utom USA, som oväntat nog ligger ganska långt ner på listan.
Det här är fjortonde året som rapporten ”State of the Worlds Mothers” utkommer. Mammors livsvillkor i 176 länder har jämförts utifrån fem indikatorer: risken för kvinnor att dö i barnsäng, barnadödlighet upp till fem år, beräknad skolgång för flickor, BNI och kvinnlig parlamentarisk representation.
Rädda barnens mammaindex
De tio främsta:
1 Finland
2 Sverige
3 Norge
4 Island
5 Nederländerna
6 Danmark
7 Spanien
8 Belgien
9 Tyskland
10 Australien
De tio sämsta:
167 Elfenbenskusten
168 Tchad
169 Nigeria
170 Gambia
171 Centralafrikanska republiken
172 Niger
173 Mali
174 Sierra Leone
175 Somalia
176 Kongo-Kinshasa