13 år gammal, gift sen ett år. SVT:s Samir Abu Eid rapporterar om barnäktenskap i Irak. Foto: SVT

Barnäktenskap – valet i Irak avgör

Uppdaterad
Publicerad

En stor fråga inför parlamentsvalet i Irak imorgon onsdag är ett lagförslag som vill tillåta barnäktenskap och sänka äktenskapsåldern för flickor till 9 års ålder. Kvinnoorganisationer i Irak anser att lagförslaget mycket grovt bryter mot mänskliga rättigheter.

Zeinab Salim var bara 12 år när hon gifte sig förra året. Istället för att gå i skolan och leka med kompisar så tillbringar hon dagarna med att laga mat, diska, städa och tvätta.

– Mina föräldrar gifte bort mig, säger hon.

Fattiga familjer säljer sina barn

Enligt den irakiska lagen måste man vara 18 år för att gifta sig, men det är ändå vanligt med barnäktenskap. 2012 gifte sig ungefär en fjärdel av kvinnorna i Irak före 18 års ålder och 14,5 procent före 15 år. Att barnäktenskap är vanligt här beror dels på tradition, men framför allt på fattigdom. Zeinab Salims familj har inte ens mat för dagen och Zeinab såldes därför för motsvarande 12.000 kronor.

Ministerrådet som vill ha nio årsgräns

Inför parlamentsvalet imorgon presenterade nyligen ministerrådet i Irak ett lagförslag som vill sänka äktenskapsåldern för flickor till nio års ålder.

– Jag känner mig äcklad. Hur kan man tycka att ett barn som bara är nio år kan gifta sig, säger kvinnoaktivisten Hanaa Edwar.

Lagförslaget måste behandlas och godkännas av parlamentet innan det kan träda i kraft. Människorättsaktivister har lyckas få förslaget tillfälligt uppskjutet och gör nu allt för att lagförslaget ska stoppas.

Fel på alla sätt

– Det är fullständigt horribelt. Jag anser att det är ett brott mot mänskligheten. Det bryter mot kvinnors rättigheter och det kränker kvinnors och barns värdighet, säger kvinnoaktivisten Hanaa Edwar.

Zeinab Salim har bara gått två år i skolan.Vad har du för drömmar om framtiden?

– Jag har inga drömmar, säger hon.

Se Samir Abu Eids och Niclas Berglunds reportage ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Irak 2014

Mer i ämnet