Foto: Alexander Vasukovich

Barnhemsskandal skakar Vitryssland 

Uppdaterad
Publicerad
Bilder på kraftigt undernärda barn som vistats på ett barnhem i Vitryssland har fått spridning och väckt ilskna reaktioner. En brottsundersökning har också inletts med anledning av skandalen.

Det handlar om nära 100 barn som levt på gränsen till svält på barnhem i huvudstaden Minsk. bland de intagna på hemmen fanns tonåringar som endast vägde 15 kilo och den brittiska tidningen The Guardian skriver att de boende ska ha lidit av undernäring i flera år.  

Bilderna påminner om de skräckbilder på vanskötta barn på rumänska barnhem som väckte stor uppmärksamhet i början av 1990-talet.  

Nu ska myndigheter utreda vad som skett på barnhemmen. Enligt den åklagare som leder förundersökningen ska barnen medvetet ha vanvårdats och fått för lite mat. Flera föreståndare har fått sparken, men ledningen skyller barnens undernäring på att de fötts med psykiska funktionsnedsättningar. 

Jämförs med nazityskland

Skandalen avslöjades när lokala journalister bjöds in till ett av barnhemmen för att bevaka en välgörenhetsmatch för att samla in pengar för specialkost till undernärda barn. Journalisterna ska ha chockats av synen på de undernärda barnen. En lokaltidning uppger att en 20-åriga flicka endast vägde 11,5 kilo.  

Avslöjandet har väckt starka känslor i Vitryssland och bilderna liknas vid bilderna från nazisternas koncentrationsläger, som spreds efter Andra världskrigets slut.

Foto: Alexander Vasukovich

Flera barnhemschefer som Guardian talat med säger att barnen adopterats bort som nyfödda och att de lider av så svåra fysiska och psykiska funktionsnedsättningar att de inte kan äta vanlig föda.

Andra skyller barnens undernäring på att det saknas pengar till att köpa specialkost och utrustning för sondmatning. 

En annan barnhemsföreståndare, Anna Gorchakova menar dock att det handlar om ett större problem, nämligen samhällets syn på sjuka.  

– De får mat och vård, men de behandlas som växter, säger Gorchakova  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer