Båt med migranter fattar eld – alla kunde räddas

Uppdaterad
Publicerad

Portugisiskt flygvärn fångade på film när en migrantbåt på Medelhavet plötsligt fattar eld.

I helgen fattade en gummibåt med migranter eld på Medelhavet utanför spanska kusten mellan Spanien och Marocko, rapporterar AFP.

Elden spred sig så snabbt att människorna ombord tvingades fly in i havet. Samtliga, fler än 30 människor, kunde räddas då gräns- och kustbevakningsbyrån Frontext var snabba med att skicka ut båtar och helikoptrar till migranternas undsättning.

LÄS MER: Bra väder ger många migranter på Medelhavet

Filmades av flygvärn

Den dramatiska händelsen filmades av portugisiskt flygvärn som sedan twittrades av gräns- och kustbevakningsbyrån Frontext. Alla migranter kunde räddas för att sedan föras i säkerhet till den spanska staden Motril.

I år har fler än 1.200 människor mist sina liv under försöken att ta sig över Medelhavet i år. Över 45.000 människor har gjort resan med livet i behåll – en ökning med över 40 procent mot samma period i fjol.

År 2016 blev ett år där antalet döda på Medelhavet slog rekord, med cirka 5.000 personer omkomna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.