Premiärminister Justin Trudeau röstar tillsammans med sin familj i det kanadensiska valet. Foto: TT/AP

Bättre än väntat för Liberalerna i det kanadensiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Justin Trudeau ser ut att behålla makten i Kanada efter parlamentsvalet. Hans parti Liberalerna backar visserligen och tappar den egna majoriteten, men förblir klart största parti. ”Kanadensare har röstat för en progressiv agenda” säger Justin Trudeau i sin första kommentar efter valresultatet.

Vid 9-tiden svensk tid lutade det åt Liberalerna i 157 av 338 valkretsar, mot 121 för ärkerivalen Konservativa partiet. 170 mandat krävs för egen majoritet.

– Jag har hört er, mina vänner. Ni skickar vårt liberala team tillbaka till jobbet, tillbaka till Ottowa med ett klart mandat, sa Justin Trudeau.

För att bilda regera kommer Justin Trudeau att behöva bilda en minoritetsregering. Två mindre partier, det separatistiska Bloc Quebecois och socialdemokratiska New Democrats ser ut att få runt 32 respektive 24 mandat var.

Trump gratulerar

USA:s president Donald Trump gratulerade Justin Trudeau på Twitter:

”Grattis till Justin Trudeau... Jag ser fram emot att arbeta med dig för att förbättra båda våra länder!”

Även New Democrat-ledaren Jagmeet Singh uppger att han har gratulerat Justin Trudeauoch säger att han kommer att vara en konstruktiv deltagare i det politiska arbetet framåt. 

Allt mer kritiserad

Justin Trudeau blev premiärminister efter segervalet 2015 och åtnjöt länge stor popularitet för sitt vinnande sätt och sin progressiva politiska linje, men har på sista tiden skakats av skandaler.

Han har anklagats för svek i miljöpolitiken efter att ha givit klartecken för en omstridd oljepipeline och för rasism efter att gamla bilder på honom i svart ansiktssmink, så kallat blackface, publicerats i medier.

– Trudeau är premiärminister för att resten av partiet tog sig samman och vann. Medan Trudeau visserligen förtjänar beröm för det som har hänt måste han uppvisa egenskaper han inte har visat än, säger historieprofessorn Roberth Bothwell i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.