Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protesterna i Kina sprider sig – BBC-journalist greps. Foto: Reuters

BBC-journalist gripen vid covidprotester i Kina

Uppdaterad
Publicerad

En journalist som arbetar för BBC greps bryskt av kinesisk polis när han rapporterade från protester mot hårda covidregler i Shanghai på söndagskvällen.

Journalisten Edward Lawrence blev slagen och sparkad under gripandet, enligt BBC. Bilder på sociala medier visar hur han dras ned i marken i handbojor. I en annan video hörs han ropa: ”Ring konsulatet nu”.

Lawrence hölls kvar i flera timmar innan han släpptes, enligt det brittiska public serviceföretaget.

– BBC är extremt oroade över behandlingen av vår journalist Ed Lawrence, som greps och handfängslade när han rapporterade från protesterna i Shanghai, säger en talesperson från BBC.

De kinesiska myndigheterna har inte gett någon trovärdig förklaring eller ursäkt för gripandet, enligt talespersonen.

Protester på flera håll

Protester mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Samtidigt lyfts också kritik mot Kommunistpartiet och demonstranter kräver att ledaren Xi Jinping ska avgå.

Större demonstrationer på öppen gata är annars mycket ovanligt i den hårda diktaturen Kina. Men enligt Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Peking, är det något som förr eller senare var tvunget att hända, på grund av hur mycket ”nollcovid”-linjen påverkar människors rörlighet.

– Det är klart att det kokar över. Det är inte alls förvånande. Förvånande är snarare att människor stått ut med så mycket av det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.