Foto: BBC

BBC lägger ner text-tv – efter 38 år

Uppdaterad
Publicerad

BBC:s legendariska text-tv-tjänst Ceefax lägger ner. Text-tv – med det utseende vi känner igen – har gått i graven i Storbritannien. Men i Sverige når SVT:s text-tv fortfarande miljonpublik.

Den olympiska mästaren Dame Mary Peters, som tog OS-guld i femkamp 1972, fick äran att stänga ner den sista analoga text-tv-signalen i Storbritannien. Hon beskrev sin uppgift som ”ett stort privilegium.”

Tittare kunde följa en nedräkning på sida 100. Meteorologerna hyllade tjänsten genom att ge väderkartan i tv det klassiska text-tv-utseendet.

BBC var först i världen med text-tv när Ceefax lanserades den 24 september 1974. Ceefax utvecklades av BBC:s egna ingenjörer som försökte hitta sätt att erbjuda tittare med hörselproblem textning. De upptäckte att det var möjligt att skicka ut text-information i ledigt utrymme i den analoga signalen.

Till en början hade bara ett fåtal tillgång till tjänsten men på 1980-talet investerade miljontals britter i tv-apparater med text-tv-funktion. Vid det här laget fanns det recept, bokkurser, musik och en årlig julkalender på text-tv:n. På 1990-talet hade Ceefax som mest tittare – 20 miljoner i veckan.

Förebild för SVT Text

I Sverige startade SVT Text-tv 1979. Det var det andra landet efter Storbritannien som lanserade tjänsten och Ceefax var den naturliga förebilden.

– Text-tv var en liten sluten värld där ”alla kände alla”, så vi hade mycket internationellt utbyte, säger Torbjörn Jacobsson, som började arbeta på SVT Text 1980.

Han tycker att det är tråkigt att Ceefax lägger ner.

–Samtidigt har text-tv-tänkandet – att ge tittaren valet att läsa om vad han eller hon vill – i och med internets genombrott erövrat hela nyhetsvärlden, säger han.

Inga planer på att lägga ner

SVT:s text-tv har nära två miljoner läsare dagligen, eller tre miljoner i veckan, enligt Tomas Lindhé, analyschef på SVT.

– SVT:s text-tv är en av Sveriges mest lästa text-burna tjänster. Det är fortsatt en ganska välutnyttjad tjänst på webben. Många unga användare, som inte tittar så mycket på SVT:s program, vill fortfarande använda vår text-tv-tjänst. De vill ha snabba nyheter, sportresultat och kolla börsen, säger han.

Och i nuläget finns inga planer på att lägga ner SVT:s text-tv.

–Det finns inga planer på att lägga ner text-tv nu. Vi ser dock att användandet minskar och att webben tar över allt mer, säger Are Nundal, beställare på SVT.

Varför är det så populärt ändå, tror du?

– Under lång tid har det här varit det enskilt snabbaste sättet att få information och en snabb helhetsbild av nyheterna. Sportresultaten är också en jätteviktig faktor.

Fakta: Ersätts med Red Button

Britterna kommer även i fortsättningen att komma åt att läsa nyheter via fjärrkontrollen.

Genom att trycka på en röd knapp på fjärrkontrollen, ”the red button”, kommer den som har digital-tv åt en interaktiv-tv-tjänst.

Där kan man läsa nyheter, titta på videomaterial och titta på bilder.

I början av 2000-talet provade SVT att lansera en liknande, men mycket enkel, tjänst men fick inte med sig övriga aktörer och därför lades projektet ned.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.