Befälhavaren efter ryska förslaget om eldupphör: Kommer inte lägga ner vapen

Uppdaterad
Publicerad

Hårda strider pågår runt stålverket Azovstal i Mariupol och på tisdagskvällen ska verket ha utsatts för tunga bombattacker. Ryssland har föreslagit ett eldupphör om Ukrainas styrkor lägger ner sina vapen, ett förslag som inte kommer att godtas, enligt ukrainska befälhavaren på plats.

– Vi kommer inte att lägga ner våra vapen, säger befälhavare Serhiy Volyna till Washington Post.

På tisdagskvällen meddelade det ryska försvarsdepartementet att de har föreslagit ett tillfälligt eldupphör i området om de ukrainska styrkorna i Azovstal lägger ner sina vapen klockan 12 i dag onsdagen 20:e april.

”Rysslands väpnade styrkor, baserade enbart på humanitära principer, föreslår återigen att soldater från nationalistiska bataljoner och utländska legosoldater upphör med sina militära operationer.” sade det ryska försvarsministeriet, rapporterade Reuters.

Kriget i Ukraina

Men enligt Serhiy Volyna, befälhavare för de ukrainska styrkorna i Mariupol, är det inte ett förslag som kommer att godtas.

– Vi kommer att genomföra stridsoperationer och slutföra våra militära uppdrag så länge de behövs. Vi kommer inte att lägga ner våra vapen, säger Volyna till Washington Post.

Han säger också att de inte kommer att upprepa tidigare misstag – att lita på ryska garantier för en säker evakuering, då Ryssland tidigare brutit sina löften och öppnat eld.

– Ingen tror på ryssarna, sade han.

Minst 500 skadade – vädjar till världens ledare

Enligt befälhavaren finns minst 500 skadade personer i stålverket, inklusive civila.

– Folk bara ruttnar bort. Det finns ingen medicin, säger han och syftar på att soldater och civila befinner sig i ett underjordiskt system av tunnlar i försök att skydda skadade och ge medicinsk vård.

– Vi sparar vatten tillsammans, vi stöttar varandra och försöker hjälpa varandra så mycket det går. Vi är alla redo för att fortsätta tillsammans, säger han.

I en videon, adresserad till ”världen”, som Volyna lagt upp på Facebook har USA:s, Turkiets och Storbritanniens ledare taggats.

– Detta är vår vädjan, men det kan vara vårt sista meddelande. Vi står antagligen inför våra sista dagar, om inte timmar. Fienden är tio gånger fler än vi, säger han och vänder sig till USA:s president Joe Biden.

– Jag hoppas verkligen att president Biden kommer att höra oss och hjälpa oss ur den här situationen. Vi tror att det är en av få personer som verkligen kan påverka och lösa situationen snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet