På Facebook skriver den lokala oppositionspolitikern Krisztina Baranyi: ”Vi ger fina nya namn till gator kring det planerade universitetet.” Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/TT, HENRIK MONTGOMERY / TT

Nya gatunamn i Budapest gör Kina rasande

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya gatunamn i Ungerns huvudstad Budapest, har gjort Kina rasande: Befria Hongkong-gatan, De uiguriska martyrernas gata och Dalai Lamagatan.

– Agerandet är bortom föraktligt, sa kinesiska utrikesministeriets talesperson Wang Wenbin, när de nya gatunamnen runt det som ska bli ett nytt kinesiskt universitet i Budapest presenterades. 

När det blev känt att Kina fått tillåtelse att bygga ett universitet och nytt campusområde inne i Ungerns huvudstad Budapest, försökte oppositionen och Budapests borgmästare protestera. De motsatte sig ett universitet som har inskrivna stadgar som kräver lojalitet med kommunistpartiet och som är starkt knutet till kommunistregimen.  

Landets ledare Victor Orbán däremot vill ha starkare band till det stora landet. Så sent som i början av maj i år lade Ungern in ett veto mot ett EU-uttalande som kritiserade den kinesiska regimens agerande i Hongkong.

”Befria Hongkong-gatan”

Det är mot den bakgrunden man ska se de nya namnen på gatorna runt det tilltänkta campuset: Befria Hongkong-gatan, De uiguriska martyrernas gata och Dalai Lamagatan. Som en protest och sannolikt också som en provokation. 

På Facebook skriver den lokala oppositionspolitikern Krisztina Baranyi:

”Vi ger fina nya namn till gator kring det planerade universitetet. Det gör vi för att vi vill berätta vad vi tycker om regeringen som vill bygga ett universitet åt Kina för våra skattepengar.” 

Universitetet och campusområdet beräknas kosta motsvarande 15 miljarder kronor och ska till ungefär 20 procent finansieras med skattemedel. Resten ska vara ett lån från Chinese Bank, det vill säga kinesiska staten, samtidigt som den mesta arbetskraften och byggmaterialet ska tas från Kina.

Liberal borgmästare rasande

Budapests liberala borgmästare Gergely Karácsony är rasande.

– Projektet är ”dåligt för alla som inte vill se sina skattepengar tjäna det kinesiska kommunistpartiets intressen”, sa han häromdagen.

– Vi vill inte ha det privata elituniversitetet Fudan här på bekostnad av ungerska skattebetalare.

Under lördagen planerar oppositionen stora manifestationer mot det planerade kinesiska bygget. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Budapests borgmästare Gergely Karacsony är kritisk till bygget av det nya universitetet. Foto: AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.