USA:s president Donald Trump äntrar scenen i Amway Center, Orlando, Florida där han höll sitt inledande kampanjtal till 2020-års presidentsval. Foto: Evan Vucci/AP/TT

”Behöver förnya sitt tal för att bli omvald”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Lägsta arbetslösheten på 50 år. En ekonomi som går som tåget. Två nya domare i Högsta domstolen med konservativa värderingar. På papperet skulle det kunna bli en paradseger för en sittande president med de resultaten.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Men. Som vi konstaterar så många gånger så är president Trump inte som någon annan kandidat. Han är till exempel den ende presidenten i modern historia vars popularitetssiffror aldrig varit över 50 procent en enda dag sedan han tillträdde.

Han attackerar dagligen sanningar och fakta. Listan på hans osanningar på Washington Posts hemsida har passerat 10 000.

Räknar med fyra år till

Den kanadensiske faktagranskaren Daniel Dale som har striktare ramar för vad som är en osanning är upp i 5 300 stycken. Ingen annan president kommer i närheten där heller. Men medan det pågår (minst) 15 utredningar kring Donald Trumps person, ekonomi och företag klev han i natt upp på scenen i Amway Center och deklarerade för 20 000 jublande fans att jodå, han räknar med att köra fyra år till.

Talet han höll skulle dock lika gärna kunnat vara från 2016. ‪Invandring, murbygge, attacker på media och Hillary Clintons epost. ‬Men det gick hem hos publiken.

– Fyra år till med honom vore underbart, säger Lynne Rizzo som jobbar som servitris.

Alla jag frågar i publiken svarar en av två saker som det bästa han gjort: immigration eller ekonomi. För Lynne är det det sistnämnda.

– Jag jobbar som servitris och jag märker att folk har mer pengar. Vi har fler kunder i restaurangen och de dricksar mer. Det är dags att presidenten får lite kredd för vad han gjort, säger hon.

Ligger efter Biden i opinionen

Men även om president Trump i natt var omringad av tusentals röda ”Make America Great Again”-kepsar som stöttar honom så visar de senaste siffrorna att presidenten inte alls kan luta sig tillbaka och slappna av. Läckta siffror från presidentens egna mätinstitut visar att han ligger bakom Joe Biden, en av 20 demokratiska kandidater, i fyra viktiga swingstater.

När de uppgifterna läcktes ska presidenten enligt både CNN och Washington Post ha blivit så rasande att tre personer som jobbar med mätningarna fick gå på stört, och sedan dess har han gjort allt för att spela ned siffrorna.

Innan han klev upp på scenen var hans söner Eric och Don Jr, samt svärdotter Lara Trump, på scen.

”Vi gör en egen undersökning, hur många här inne kommer att rösta på Trump?” frågade Lara Trump till öronbedövande jubel.

Även Don Jr attackerade både Biden – och media som rapporterade nyheten. Trump själv var dock ovanligt tyst om sin nemesis, han nämnde honom bara en gång.

”Visar vår kraft på valdagen”

Men inte heller publiken tror på siffrorna.

– ”Fake news”, säger Shelley MacDonald som köat i tio timmar för att höra presidenten.

– Vi Trumpsupportrar svarar aldrig på de där undersökningarna. Vi är tysta, och sedan visar vi vår kraft på valdagen. Titta bara på 2016, säger hon.

Kan det bli fyra år till med Trump? Absolut, om han entusiasmerar sin bas mer än motståndaren, allt handlar om vem som får ut flest soffliggare i november 2020.

Men det är långt från den dans på rosor det skulle kunna vara för en president som åstadkommit det Trump gjort. Och för att få med sig tillräckligt många behöver han – definitivt – förnya sitt tal.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.